Acció de la PAH per celebrar la decisió del Tribunal Constitucional
Acció de la PAH per celebrar la decisió del Tribunal Constitucional

Bancs i grans propietaris ja no podran desnonar famílies vulnerables

El Tribunal Constitucional desestima la impugnació que va fer el govern del PP de la llei antidesnonaments catalana

Actualitzat

Els grans propietaris d'immobles, inclosos els bancs, no podran desnonar famílies vulnerables que no paguin el lloguer o la hipoteca, ara que s'ha aixecat el veto a la llei aprovada pel Parlament el 2015 i que va recórrer el govern Rajoy.

Després de 3 anys paralitzada, la llei antidesnonaments ja es pot aplicar i les entitats promotores exigeixen a les administracions que vetllin pel seu compliment

La norma obliga a negociar un preu social i a cedir un temps els pisos buits als ajuntaments.

Desenes de famílies han celebrat la sentència aquest dilluns amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.

Lucía Delgado, portaveu de la Plataforma d'Afectats de la Hipoteca, expressava amb aquestes paraules la seva satisfacció:

"Ara podem tornar la bufetada a aquells partits polítics que volen defensar els interessos econòmics per sobre dels drets humans i els drets de les persones."

Els bancs i grans propietaris també estaran obligats a cedir temporalment als ajuntaments els pisos que tinguin buits. Més de 17.000 ara mateix a Catalunya, segons el registre de la Generalitat.

"I no consentirem que aquesta llei no s'exploti en tota la seva potència."

Lucía Delgado reclama que les administracions vetllin pel seu compliment o que apliquin sancions, que poden arribar als 90.000 euros.

Agustí Serra, secretari d'Hàbitat Urbà i Territori de la Generalitat, respon d'aquesta manera:

"Recuperada aquesta llei, el que hem de fer és donar suport i, evidentment, fer-la complir en tots els seus termes."

La normativa s'haurà d'aplicar, a partir d'ara, a través d'un procés administratiu, segons cada ajuntament. En cas que l'ajuntament no respongués, seria la Generalitat la que té la potestat per fer-ho efectiu.

El regidor d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Josep M. Montaner, va més enllà:

"Seguim reclamant mesures com la regulació dels lloguers, perquè, en el fons, un 80% d'aquests desnonaments es produeixen en famílies o unitats de convivència que no poden pagar."

El lloguer social es calcula segons el que cobra l'afectat i se situa entre el 10 i el 18% dels seus ingressos, si és que en té.

Els afectats denuncien que cada dia hi ha a Catalunya 55 desnonaments de famílies vulnerables i esperen que aquesta llei els aturi definitivament.

La decisió judicial del Tribunal Contitucional s'ha dictat després que el Consell de Ministres socialista de principis de novembre va aprovar retirar el recurs que el govern de Rajoy havia presentat feia més de dos anys al Constitucional contra la llei de l'habitatge catalana.

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut