La tribuna de convidats del Parlament, després de l'aprovació de la llei (ACN)
La tribuna de convidats del Parlament, després de l'aprovació de la llei (ACN)
Barcelona

El Parlament aprova per unanimitat la ILP per reduir desnonaments i talls de subministraments bàsics

La llei conté mesures com ara el "lloguer social" i el reallotjament de persones desnonades

Actualitzat

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous per unanimitat la proposició de llei basada en la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de mesures urgents per afrontar l'emergència habitacional i la pobresa energètica. La llei pretén reduir els desnonaments i els talls de subministraments bàsics com aigua, llum i gas.

La ILP, proposada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Observatori DESC, s'ha tramitat en menys d'un mes i busca mesures per solucionar el sobreendeutament d'algunes famílies en risc d'exclusió social o a l'impagament d'hipoteques, lloguers, llum, aigua o gas. La llei, que només té nou articles, implica ajuntaments, serveis socials, propietaris immobiliaris i empreses de subministraments.

Lloguer social i reallotjament

Entre les mesures concretes previstes en l'articulat, hi ha els supòsits per oferir un "lloguer social" per un mínim de tres anys a ciutadans que es quedin sense habitatge, a més de les situacions per les quals les institucions hauran de procedir al reallotjament de persones en risc d'exclusió residencial durant els processos de desnonament.

El text també preveu mesures per afrontar el sobreendeutament de les famílies vinculat a l'habitatge, els desnonaments i les situacions de vulnerabilitat que puguin convertir-se en pobresa enèrgica amb el tall dels subministraments energètics bàsics per manca de pagament.

Per part de la comissió promotora de la ILP, Maria Campuzano, de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, ha indicat que "la història ens ha ensenyat que els drets han estat aconseguits per la societat civil organitzada amb gestos de desobediència col·lectiva i mobilitzacions".

"Avui per primera vegada una cambra legislativa es posa al costat de la immensa majoria dels ciutadans"

Per la seva banda, el portaveu de la PAH, Carlos Macías, ha recordat la lluita que la plataforma ha dut a terme els darrers anys per aconseguir el dret de qualsevol persona a disposar d'un habitatge i ha considerat "històric" que el Parlament hagi volgut consensuar una llei com aquesta.

Fa dues setmanes, la ILP va superar el debat a la totalitat i s'ha tramitat pel "procediment d'urgència". La iniciativa va entrar al Parlament amb 140.000 signatures de ciutadans que l'avalaven i ha arribat al ple amb només una esmena parcial de CiU consensuada amb altres grups i dues del PP que la cambra ha rebutjat.

Poc després de començar el debat, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha assegut a la tribuna del públic del Parlament. Colau va ser fins al maig de 2014 la portaveu de la PAH i també d'una altra de les entitats promotores, l'Observatori DESC.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut