Barcelona

El consell de ministres retira el recurs del PP contra la llei catalana de l'habitatge

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca calcula que en tot aquest temps amb la llei suspesa s'haurien pogut evitar 30.000 desnonaments

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat retirar el recurs que el govern de Rajoy va presentar fa més de dos anys al Constitucional contra la llei catalana de l'habitatge.

Una llei aprovada per unanimitat al Parlament després d'una llarga lluita de les entitats socials per trobar solucions als problemes de l'habitatge. La Plataforma dels Afectats per la Hipoteca calcula que en tot aquest temps amb la llei suspesa s'haurien pogut evitar 30.000 desnonaments.

 

 

Sandra Casanova es va poder acollir a la llei catalana de l'habitatge l'any 2011 quan es va quedar sola amb una hipoteca que no podia pagar perquè havia perdut la feina. La Sandra anava rebent cartes del banc que li reclamaven el seu deute i el seu estat d'angoixa va anar augmentant. Per a ella va ser una etapa horrible, explica, perquè no sabia què li acabaria passant.

La Sandra estava amb l'aigua al coll i quan faltaven pocs dies perquè la desnonessin, es va poder acollir a la llei catalana de l'habitatge abans que se suspengués. Es va poder quedar a casa seva pagant un lloguer social.

"A mi aquesta llei em va salvar la vida. Perquè no tenir un sostre és el més indigne que et pugui passar."

A partir d'ara, més famílies veuran la llum al final del túnel perquè la Generalitat i el govern espanyol han pactat la retirada parcial dels recursos d'inconstitucionalitat que va interposar el govern del PP. 

La llei dona alternatives a les famílies sense recursos. Ara, els grans propietaris tornaran a estar obligats a oferir lloguer social en cas d'impagament i s'hauran de cedir obligatòriament els habitatges buits.

Així ho explica Lucía Delgado, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca:

"Si això no passa, els ajuntaments ho poden multar. Poden multar aquestes entitats, grans tenidors, amb sancions fins a 90.000 euros."

Feia temps que entitats socials i també molts ajuntaments, com el de Barcelona, reivindicaven aquesta llei. Així ho explica Laia Ortiz, tinent d'alcalde de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona:

"Si haguéssim tingut aquesta eina tan valuosa, estem parlant de 600 famílies més a Barcelona ciutat que haguessin tingut aquest dret a ser reallotjades."

Cada dia hi ha 61 desnonaments a Catalunya i els d'impagaments de lloguers ara mateix són la majoria. Per això, les entitats socials reclamen eines legals per evitar els increments abusius dels preus del lloguer.

Anar al contingut