La façana del Tribunal Suprem (EFE)
La façana del Tribunal Suprem (EFE)
Madrid

Arriba el judici del procés: 12 encausats, 5 delictes i 177 anys de presó

Els advocats dels líders independentistes plantejaran en les qüestions prèvies que s'han vulnerat drets com la presumpció d'innocència

RedaccióActualitzat

Arriba el judici del procés. El Tribunal Suprem acull, a partir d'aquest dimarts al matí, el judici més transcendent de la història recent de la democràcia espanyola.

Un tribunal format per set jutges i presidit per Manuel Marchena haurà de decidir si condemna els líders del procés independentista català que no són a l'exili per delictes com ara rebel·lió o sedició, pel referèndum de l'1 d'octubre i la concentració del 20 de setembre davant del Departament d'Economia. 
 

Periodistes a les portes del Suprem, aquest dilluns (EFE)


Són dotze processats, nou dels quals estan en presó preventiva des de fa més d'un any. Els tres que estan en llibertat són els exconsellers Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila.

Els nou líders independentistes en presó preventiva ja han arribat als calabossos de l'Audiència Nacional. Els primers a arribar han estat els set homes, que venien de la presó de Soto del Real, a uns 40 quilòmetres del centre de Madrid. Han sortit d'aquest centre penitenciari a les 7.22 hores exactament i han arribat a l'Audiència a les 8.05. Els han portat en dues furgonetes de la Guàrdia Civil custodiades.

 

A quarts de nou han arribat als calabossos de l'Audiència Nacional Forcadell i Bassa.

 

 

Des d'allà seran traslladats al Tribunal Suprem, on, a les 10, començarà el judici del procés. La Policia Nacional s'encarregarà de custodiar-los en l'entrada al Suprem, per l'anomenada porta de carruatges. 

A Madrid també hi ha les principals autoritats catalanes, els presidents de la Generalitat i del Parlament, i els familiars dels líders independentistes empresonats. També els exconsellers acusats que no són a la presó.

Tots es retrobaran a la sala de vistes del Suprem. Aquest tribunal, que no acostuma a acollir judicis perquè habitualment només resol recursos, ha habilitat la sala de plens per poder encabir-hi encausats, defenses i acusacions. 

 

 

Què es decideix en la primera sessió? 

El judici arrencarà amb les qüestions prèvies. Primer intervindran les acusacions -Fiscalia, Advocacia de l'Estat i Vox, que és l'acusació particular- i, després, les defenses. Previsiblement, la primera de parlar serà la d'Oriol Junqueras. 

Les defenses plantejaran que s'han vulnerat drets dels acusats, com la presumpció d'innocència. Els advocats remarcaran que convocar un referèndum com el de l'1 d'octubre no és delicte i que no se'ls pot atribuir ni rebel·lió ni sedició ni malversació. 
 

En l'arrencada del judici, els acusats s'asseuran al centre de la sala


A més, s'ha de decidir on s'asseuran els acusats.

Uns, com Junqueras, Forcadell o Romeva, volen seure al costat dels advocats, en un lateral de la sala, perquè consideren que això ajudarà en la defensa. 

En canvi, altres acusats, com Sànchez, Rull o Turull, volen seure davant del tribunal per no "blanquejar" la imatge que són acusats, en paraules del seu advocat, Jordi Pina. 

Quan comenci el judici, probablement tots dotze apareixeran asseguts al banc dels acusats. Després de les qüestions prèvies la imatge pot canviar. 
 

Quan comencen les declaracions? 

En principi, les qüestions prèvies estan previstes per dimarts o dimecres, de manera que els interrogatoris començarien dijous. De tota manera, no es descarta que es puguin avançar a dimecres.

Una altra incògnita és si, com sembla, el primer de declarar serà l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, que és qui es va quedar dins del govern la competència d'organitzar el referèndum.

El tribunal aspira a fer dues declaracions diàries. 
 

Els jutges Andrés Martínez Arrieta i Manuel Marchena, en una vista al Suprem (ACN)

 

Uns fets, dos relats: acusacions versus defensa

Els processats mantenen que el judici és polític, mentre que les acusacions els imputen delictes com rebel·lió, sedició, malversació de fons públics, desobediència o organització criminal. 

Els líders independentistes empresonats 

 

Les peticions de presó varien en funció de les acusacions. En el cas de Junqueras -el processat per a qui demanen penes més altes-, l'Advocacia de l'Estat li demana 12 anys per sedició i malversació; la Fiscalia, 25 per rebel·lió i malversació; i Vox, 74 anys per rebel·lió, organització criminal i malversació. La suma de la petició de penes de la Fiscalia per a tots els acusats s'eleva a 177 anys

La demostració del delicte de rebel·lió serà una de les claus del procés. La vista arriba després que la justícia alemanya va rebutjar l'extradició de l'expresident Carles Puigdemont per rebel·lió


L'horitzó del maig

El judici es pot allargar més de tres mesos. La intenció del tribunal és acabar abans de la campanya de les eleccions del maig, municipals i europees; per això no descarta que les sessions es facin en dilluns, divendres i, fins i tot, dissabte, si cal

Mig miler de testimonis desfilaran pel Suprem, en una vista per a la qual s'han acreditat més de 600 periodistes. El Suprem no ha admès la presència d'observadors internacionals i ha decidit que, al públic, hi podrà haver dos familiars per cada processat.


Mobilitzacions i rodes de premsa

Coincidint amb l'arrencada del judici, aquest dimarts al matí hi haurà una concentració de protesta, en què participaran membres dels partits independentistes -el PDeCAT, Esquerra, i la CUP-, però també dels comuns.

Les entitats sobiranistes han convocat mobilitzacions a diverses ciutats catalanes.

També estan previstes les compareixences informatives del president de la Generalitat, Quim Torra, al Centre Cultural Blanquerna de Madrid, un cop acabi la sessió, i de l'expresident Carles Puigdemont des de Berlín.

Torra assistirà a la primera sessió del judici acompanyat de la consellera de Justícia, Ester Capella, i, el de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. 

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasRaül RomevaJoaquim FornJordi CuixartJordi SànchezJordi TurullJosep RullDolors BassaCarme ForcadellJudici procésRebel·lióSedició
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut