L'ambient a Madrid abans del judici del procés: des dels mitjans al carrer

Editorials de diaris, tertúlies i opinió de Madrilenys pel Dret a Decidir

Queta KarmanyActualitzat

Els madrilenys afirmen que seguiran amb atenció el judici del procés. Hi ha divisió d'opinions. Mentre que els assistents a la protesta contra Pedro Sánchez d'aquest dissabte a Madrid reclamen presó amb penes màximes, a l'altre cantó, hi ha un reducte de ciutadans, agrupats en l'organització Madrilenys pel Dret a Decidir, que estan convençuts que el judici canviarà el parer de molts. Els mitjans de comunicació espanyols, fins ara, no han fet soroll i s'han centrat més en la negociació entre el govern espanyol i la Generalitat.

Mitjans de comunicació

El judici encara no ha centrat els seus debats, que es crispen quan discuteixen la relació del govern espanyol de Pedro Sánchez amb la Generalitat de Quim Torra, a qui qualifiquen de "titella". Demonitzen sobretot Carles Puigdemont, el titllen de fugit, de covard, d'egocèntric. A l'anomenada "reina dels matins", Ana Rosa Quintana, gairebé se li escapa una paraulota quan veu que Puigdemont intervé a distància a la reunió de Junts per Catalunya que va aprovar l'esmena a la totalitat dels pressupostos.

A les pàgines d'opinió dels diaris madrilenys, avui han començat a tocar la qüestió. A l'"ABC", el vicepresident del Tribunal Constitucional, Ramón Rodríguez Arribas, ha dit que el judici constitueix un esdeveniment per a la història davant d'una crisi institucional gravíssima a Espanya que s'ha arribat a titllar de "cop d'estat lent".

Cristina Gallardo, que és periodista d'Europa Press i veterana en la informació judicial, creu que el judici desperta molt interès pel fet de veure en directe els acusats:

"Al llarg d'aquests mesos, hem conegut les seves declaracions; en alguns casos hem vist algun vídeo de la seva declaració davant del jutge instructor, Pablo Llarena, però no hem pogut veure i sentir en directe com es defensen i com s'expressen davant de la sala."

L'ambient al carrer

Al carrer hi ha versions oposades. Hi ha els que reclamen les penes màximes, els que parlen de traïdoria, els que van participar a la protesta de Colón contra Pedro Sánchez:

"La pena de mort. La pena de mort per a tots aquests energúmens que no mereixen viure, que presó ni presó, mort el gos, morta la ràbia. I Catalunya ben plana. A veure si els queden ganes d'organitzar més votacions. Poc van rebre."

I també els Madrilenys pel Dret a Decidir, que demà es concentraran en uns carrers del Suprem. El seu portaveu, Jaime Pastor, que és professor de Ciència Política a la UNED, explica:

"A Madrid vivim en el que es coneix com l'espiral del silenci, és a dir, és molt difícil fer sentir la veu de la gent que dissenteix de la gran majoria de l'opinió publicada."

Hi està d'acord en Pedro, de Madrilenys pel Dret a Decidir:

"Estic convençut que hi ha moltes més persones que estan en contra del que vol intentar fer aquesta extrema dreta tripartida; el problema és que no tenim mitjans de comunicació que se'n facin ressò."

Els bars i restaurants del costat del Tribunal Suprem també admeten que estan expectants; saben que seran uns mesos intensos de feina. L'Eugenio és l'encarregat del restaurant del Liceu Francès. No és el primer judici mediàtic que viurà darrere de la barra i sap que el volum de feina serà intens. El primer que em diu és que, a ell, els catalans li cauen bé, i que està en contra que els líders independentistes siguin a la presó:

"Hi ha molta crispació entre els madrilenys cap a Catalunya. Em penso que tota la ira anirà contra ells."

No confia en l'absolució. Com la majoria dels que s'anomenen constitucionalistes, que s'omplen la boca amb la independència de la justícia espanyola. Confien en un veredicte de culpabilitat. Em pregunto si pensaran el mateix si finalment és exculpatori. Pastor creu que no ho veuré perquè no serà.

El que és clar és que l'expectació hi és tota perquè uns i altres admeten que seguiran amb atenció el judici.

ARXIVAT A:
Judici procésQuim TorraCarles PuigdemontPedro Sánchez
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut