Madrid

L'Advocacia de l'Estat acusa de sedició i demana penes més baixes que la fiscalia

Demana 12 anys de presó per a Junqueras, 11 anys i mig per a Bassa, Forn, Romeva, Rull i Turull, 10 anys per a Forcadell, 8 per a Cuixart i Sànchez i 7 anys per a Borràs, Mundó i Vila

RedaccióActualitzat

L'Advocacia de l'Estat, dependent del govern, demana 12 anys de presó per a Oriol Junqueras i 11 anys i mig de presó per als exconsellers Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Carme Bassa pels delictes de sedició, malversació i desobediència greu.

L'Advocacia de l'Estat resumeix els delictes dels processats de l'1-O en sedició, malversació i desobediència greu, malgrat que quan es va presentar el cas només defensava la malversació.

A diferència de la fiscalia, l'Advocacia de l'Estat considera que els fets jutjats no poden qualificar-se de rebel·lió perquè no hi va haver violència. En l'escrit de petició que ha entregat avui al Tribunal Suprem, l'Advocacia de l'Estat demana les penes més altes per a Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Carme Bassa pel seu estatus "d'autoritat" en haver "induït, sostingut i dirigit la sedició des de la seva condició de membres del govern".

El govern del PSOE nega "gestos" cap els independentistes

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha negat avui que hi hagi "gestos" del seu govern cap els independentistes en la decisió de l'Advocacia de l'Estat de no acusar de rebel·lió l'exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers pels fets de l'1 d'octubre.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Delgado ha subratllat que l'Advocacia de l'Estat ha actuat sota criteris de "professionalitat" basant-se en "paràmetres tècnics i jurídics" i, per tant, ha insistit, "no és una qüestió de gestos":

"No és una qüestió de gestos, és una qüestió jurídica de valoració dels fets i d'aplicació del Codi Penal sota criteris estrictament professionals"

Delgado no ha volgut valorar si la decisió de l'Advocacia podria afectar al suport dels independentistes als pressupostos i s'ha limitat a dir: "Serveixi o no serveixi, no en tinc ni idea".

 

 

Per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, l'Advocacia de l'Estat sol·licita 8 anys de reclusió i no els atribueix l'estatus d'autoritat que sí que tenien els membres del govern.

En aquest cas, l'Advocacia de l'Estat considera que els Jordis van ser responsables de liderar la mobilització social "com a mitjà per a la consecució dels fins relatius a l'incompliment de la legalitat i de la desobediència a les resolucions administratives i judicials" que exigeix el delicte de sedició.

Segons l'escrit de l'Advocacia de l'Estat, gràcies a l'acció de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart es van produir "actes contra decisions judicials legítimes i contra l'actuació d'autoritats o funcionaris públics que pretenien donar compliment a aquestes resolucions judicials".

Per a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, demana fins a 10 anys de presó i per a la resta de membres independentistes de la mesa sol·licita multes d'entre 8 i 10 mesos.

 

 

Segons l'argumentació de l'Advocacia de l'Estat, els llavors membres de la mesa del Parlament haurien "d'haver inadmès a tràmit i paralitzat totes les propostes contràries a l'ordre constitucional". L'escrit afirma que malgrat "les múltiples advertències" del Tribunal Constitucional perquè s'evités la tramitació de les "lleis de desconnexió", els membres de la mesa "van votar sistemàticament a favor de la seva admisió".  L'escrit es refereix especialment a l'actuació dels membres de la mesa en la tramitació de la llei del referèndum i la llei de transitorietat.

Als antics membres del govern Santi Vila, Meritxell Borràs i Carles Mundó, l'Advocacia de l'Estat els acusa de malversació i desobediència greu i demana 7 anys de presó.

Aquesta seria l'única petició en què l'Advocacia de l'Estat coincideix en la sol·licitud de pena que ha fet aquest mateix divendres la fiscalia.

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatJudici procésCarme ForcadellJoaquim FornOriol JunquerasRaül RomevaRebel·lióSedició
Anar al contingut