Manuel Marchena
Manuel Marchena

Judici del procés, si cal també dissabte, per acabar abans de les eleccions

El Suprem descarta deixar en llibertat els líders independentistes perquè veu el risc de fuga "més elevat que mai"

David MelgarejoActualitzat

El Suprem no descarta celebrar fins a sis sessions setmanals del judici del procés per complir amb el seu calendari i acabar la vista al maig, abans de les eleccions municipals i europees.

Una de les qüestions que preocupen el tribunal és la possibilitat que les parts allarguin massa els interrogatoris. Si fos així, els magistrats habilitarien també el dilluns, el divendres i, si calgués, el dissabte per complir amb el seu calendari. La previsió inicial és celebrar sessions de dimarts a dijous, però no hi hauria problema a afegir-ne més.


Interrogatoris a partir del dia 14

Superades les dues primeres sessions, que es preveuen per a les qüestions prèvies, dijous 14 començaran els interrogatoris. Fiscalia, la primera a acusar i preguntar, decidirà en quin ordre voldrà interrogar els acusats.

Podria començar amb Oriol Junqueras -a qui interrogarà el fiscal Javier Zaragoza- d'acord amb l'ordre proposat en el seu escrit d'acusació. Però la defensa també podria proposar al tribunal variar l'ordre i el tribunal tindria una última paraula sobre aquest canvi.


L'ordre dels més de 500 testimonis

El que sí que ja ha decidit el Suprem és com agruparà els més de 500 testimonis del judici. Començarà pel bloc dels polítics, entre els quals hi ha Mariano Rajoy. No està decidit que l'expresident del govern espanyol sigui el primer a declarar, però el Suprem explica "que ell té coses molt importants a aclarir".

Notícia relacionada: Rajoy, Sáenz de Santamaría, Torrent i Colau, entre els testimonis del judici

Després dels polítics serà el torn dels comandaments policials encarregats de l'1 d'Octubre. Entre els més destacats el coronel Pérez de los Cobos o el major Josep Lluís Trapero.

El tercer bloc de testimonis el formen els agents policials i s'acabarà amb els ciutadans proposats per algunes de les defenses.

Traducció consecutiva del català

Una de les altres qüestions ja aclarides és que la traducció que estarà a disposició dels acusats serà consecutiva i no simultània. Per ara, el tribunal no pensa fer cap resolució al respecte i assenyala que estarà a disposició dels acusats com ho ha estat durant totes les fases del procés judicial.


On s'asseuran els acusats

Respecte a les qüestions logístiques dins la Sala, el Suprem permetrà als acusats seure amb els seus advocats i només desplaçar-se a l'estrada per als interrogatoris.

Al Saló de Plens del Suprem, convertit en sala de vistes per a aquest judici, també hi haurà pantalles on es podrà veure els centenars de vídeos que les parts han aportat com a prova.


Risc de fuga "més elevat que mai"

Cal afegir encara dues coses més, confirmades aquest dijous en una resolució del tribunal. La primera és que els 9 líders independentistes empresonats afrontaran l'inici del judici des de Soto del Real, els homes, i Alcalá-Meco, les dones. El tribunal descarta concedir-los la llibertat perquè el risc de fuga és ara "més elevat que mai".

La situació i els problemes dels últims dies a les presons -per la filtració dels vídeos enregistrats per policies, la manca d'ordinadors per als presos i les queixes pel fred a les cel·les- havien portat els advocats a demanar la llibertat. Però la Sala la descarta davant la possibilitat que "algun dels acusats acabés al Consell de la República".

Notícia relacionada: "1.400 km per 40 minuts a través d'un vidre", la denúncia dels familiars dels presos

La segona qüestió descartada és la possibilitat que el judici s'ajornés tres setmanes, com també demanaven les defenses.

L'argument que alguna de la prova anticipada podria no arribar a temps no és vàlid per a la Sala. Els magistrats recorden que aquests 56 documents no són necessaris en la primera part de les sessions i que, per tant, la urgència de la qual parlen les defenses és relativa.

ARXIVAT A:
Judici procésGovern empresonatOriol JunquerasJoaquim FornJosep RullJordi TurullRaül RomevaDolors BassaCarme ForcadellJordi CuixartJordi SànchezSedicióRebel·lió
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut