Hi ha dues víctimes de nacionalitat sueca (Reuters/Johanna Geron)

Dos morts i un ferit per un atac amb arma de foc al centre de Brussel·les

Bèlgica ha elevat l'alerta terrorista i treballa per protegir els suecs que són a la ciutat, que podrien ser l'objectiu de l'home que busquen com a autor de l'atac

Redacció/AgènciesActualitzat

Notícia actualitzada: La policia abat el sospitós de l'atac en què han mort dos ciutadans suecs a Brussel·les

 

Dos ciutadans suecs han mort i una persona ha resultat ferida per arma de foc en un incident registrat cap a les set de la tarda prop de la plaça Sainctelette, al centre de Brussel·les.

La Fiscalia federal, responsable de terrorisme, s'ha fet càrrec de la investigació, mentre que el centre de crisi belga ha elevat fins al nivell més alt l'alerta per amenaça terrorista a la regió.

El portaveu del fiscal federal ha demanat que la gent eviti sortir al carrer: "Aneu a casa i quedeu-vos-hi mentre l'amenaça no s'hagi erradicat", ha demanat Eric van Duyse, que ha afegit que l'atacant diu que s'inspira en Estat Islàmic.

L'atacant, que encara no està detingut, portava casc i una armilla reflectora i hauria fugit en ciclomotor. Les autoritats belgues, per ara, no veuen cap vincle entre l'atemptat i el conflicte entre Israel i Palestina.

Per contra, les mateixes autoritats assenyalen que en un vídeo compartit pel sospitós a les xarxes socials "se cita la nacionalitat sueca de les víctimes com a possible motiu de l'atac", i per això s'han posat en marxa mesures urgents per protegir els nombrosos aficionats que assistien al partit de futbol entre Bèlgica i Suècia.

Segons han confirmat, les dues víctimes vestien els colors de la selecció del seu país.

A la zona s'hi han desplegat nombroses dotacions dels serveis d'emergències i de seguretat (Reuters/Johanna Geron)

El primer ministre belga, Alexander De Croo, ha traslladat les condolences als familiars de les víctimes i ha demanat a la població de Brussel·les que estigui "alerta".

Així mateix, explica que està seguint l'evolució dels fets juntament amb els ministres de Justícia i Afers Interiors des del centre nacional de crisi.

 

Partit de futbol suspès

Poc després del tiroteig ha començat un partit de l'Eurocopa 2024 entre les seleccions de Bèlgica i Suècia, que finalment s'ha acabat suspenent.

Els jugadors no han saltat al terreny de joc en el moment de començar la segona part i la policia ha mantingut els aficionats confinats a l'estadi fins a la mitjanit, quan han pogut començar a sortir seguint les indicacions dels serveis d'emergències.

"S'han pres mesures de seguretat urgents per protegir al màxim els seguidors suecs", ha explicat el centre de crisi belga a la xarxa social X. En els darrers mesos, Suècia ha estat notícia en diverses ocasions per les cremes d'exemplars de l'Alcorà.

Els jugadors no han saltat al terreny de joc per disputar la segona part (Reuters/Yves Herman)

Per altra banda, la Comissió Europea també ha demanat als seus treballadors que no surtin al carrer.

Armat amb un fusell

Fonts policials citades pel mitjà Sudinfo apunten que el sospitós hauria obert foc amb un fusell tipus kalàixnikov.

L'home hauria fet un vídeo en què reivindica la seva pertinença a Estat Islàmic i presumeix d'haver matat infidels per "venjar els musulmans que vivim i morim per la nostra religió".

En un altre vídeo que circula en xarxes, gravat per un testimoni, es veu com un home arriba tot sol en una moto de poca cilindrada, la tira a terra i comença a disparar als vianants.

L'atacant, que porta un casc blanc, persegueix diverses persones que intenten refugiar-se en un edifici envidriat i els dispara.

Les autoritats han confirmat que també ha resultat ferit un taxista, que està fora de perill.

La radiotelevisió belga RTBF ha informat a última hora de la nit que l'atacant tindria 45 anys. El mateix mitjà assenyala que s'està produint una operació policial al barri brussel·lès de Schaerbeek, on residiria el sospitós.

El president francès, Emmanuel Macron, ha condemnat el que ha qualificat d'"atemptat islamista" i que se suma a la mort a ganivetades d'un docent a França divendres passat: "Europa està sent sacsejada", ha assegurat en el marc d'una visita oficial a Tirana.

ARXIVAT A:
Bèlgica
Anar al contingut