Un nen del poble dels escolars segrestats demana més seguretat amb una pancarta (Reuters)

Alliberen els 137 alumnes i mestres segrestats a Nigèria per homes armats

Aquest és el primer segrest massiu en una escola des del 2021, però el rapte és una pràctica estesa al país que va començar amb el grup jihadista Boko Haram fa 10 anys

Actualitzat

Han estat alliberats il·lesos un grup d'alumnes i mestres de primària segrestats fa dues setmanes per homes armats en una escola al nord de Nigèria, segons ha informat aquest diumenge l'oficina del governador de l'estat de Kaduna. El governador assegura que han estat rescatats tots els segrestats.

Un portaveu militar ha informat que serien 137 els ostatges segrestats i ara rescatats, 76 nenes i dones i 61 nens i homes, tot i que inicialment es va informar que hi havia 287 persones raptades.

Els menors i membres del personal de l'escola han pogut ser alliberats dies abans de la data límit per pagar un rescat de 567.000 euros que reclamaven els segrestadors.

Una font de seguretat ha dit que els estudiants van ser localitzats en un bosc a l'estat veí de Zamfara. El portaveu militar, el major general Edward Buba, ha donat la xifra de persones alliberades en un comunicat sobre l'operació.

"A primera hora del 24 de març del 2024, l'exèrcit, que treballava amb les autoritats locals i les agències governamentals de tot el país en una operació coordinada de recerca, ha rescatat els ostatges."

No se sap, però, si les forces de seguretat han recuperat els ostatges de les mans dels seus captors o si hi ha hagut algun enfrontament en el procés.

El governador de Kaduna, Uba Sani, ha donat per alliberats tots els segrestats en una operació coordinada pel conseller de Seguretat Nacional.

Sani ha fet un "agraïment especial" al president del país, Bola Ahmed Tinubu, per "donar prioritat a la seguretat dels nigerians i, en particular, per garantir que els escolars de Kuriga segrestats fossin alliberats il·lesos".

"(El presdient) va compartir el nostre dolor, ens va consolar i va treballar dia i nit amb nosaltres per garantir el retorn segur dels nens."

"L'exèrcit nigerià també mereix elogis especials per haver demostrat que, amb coratge, determinació i compromís, els elements criminals poden ser degradats i la seguretat restaurada a les nostres comunitats", ha afegit Sani. 

Els segrestadors van demanar la setmana passada un total de 1.000 milions de naires, uns 567.000 euros, per alliberar els menors i el personal de l'escola retinguts. El govern havia dit que no pagaria cap rescat, ja que aquesta pràctica va ser il·legalitzada el 2022.
 

Els primers segrestos de Boko Haram

El segrest dels escolars d'entre 8 i 15 anys, que va tenir lloc el 7 de març a la població de Kuriga va ser el primer segrest massiu a Nigèria --el país més poblat d'Àfrica-- des del 2021. Llavors, en un moment en el qual hi va haver una onada d'accions similars per part de grups armats i criminals, un grup armat es va endur més de 150 nenes internes d'una escola secundària de Kaduna.

El grup jihadista Boko Haram va ser el primer a fer segrestos massius en escoles nigerianes, quan van capturar 276 estudiants d'una escola de noies a Chibok, al nord-est de l'estat de Borno, fa deu anys. Algunes de les noies no han estat mai alliberades.

Des de llavors, la tàctica ha estat àmpliament adoptada per bandes criminals sense filiació ideològica. El rapte s'ha convertit en una pràctica habitual, sobretot al nord de Nigèria. L'exigència de rescats destrossa famílies i comunitats que han de reunir els diners i això els obliga a perdre els estalvis o a vendre terres, bestiar i gra, per assegurar l'alliberament dels seus familiars.

 

ARXIVAT A:
MenorsNigèria
Anar al contingut