Manifestació dels metges d'assitència primària talla la Travessera de les Corts a Barcelona
Manifestació dels metges d'assitència primària talla la Travessera de les Corts a Barcelona

Segon dia de vaga de metges amb un seguiment molt similar al del primer

Després de concentrar-se davant la conselleria de Salut, els metges s'han manifestat per la Travessera de les Corts, i després han tallat la Diagonal

Actualitzat

El sindicat Metges de Catalunya manté la vaga a l'atenció primària, després de la reunió sense acord amb l'Institut Català de la Salut (ICS) a la seu del Departament de Treball.

Les dues parts s'han tornat a asseure aquest dimarts a la tarda a la taula de negociacions per tancar un acord que permeti desconvocar les tres jornades de vaga que queden.

Fins ara, el seguiment de la vaga pràcticament no ha avariat. En aquesta segona jornada, el sindicat Metges de Catalunya el xifra fins a un 77% en els metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs de l'atenció primària, i un 70% en la sanitat concertada. 

Les últimes dades del Departament de Treball, del matí, indiquen que un 44% del personal ha secundat l'aturada. 

La portaveu del govern, Elsa Artadi, remarca que el govern té voluntat de resoldre el conflicte, malgrat que hi ha esculls importants. Així s'hi ha referit a la roda de premsa posterior a la reunió del govern.

"La voluntat en el dia d'avui és poder seguir en aquest camí. Es van arribar a acords en alguns punts, es van posar sobre la taula mesures com l'increment de contractació de metges per poder reduir la càrrega que tenen els professionals. es va posar sobre la taula la recuperació dels complements per productivitat. És evident que encara hi ha punts que encara s'estan treballant, que encara no s'han tancat."

 

 

Concentració, manifestació i talls

La concentració que els metges han protagonitzat aquest dimarts davant el departament de Salut, de Barcelona, s'ha convertit cap a la 1 del migdia, en una manifestació que talla la Travessera de les Corts.

 

 

Després també s'han desplaçat fins a la Diagonal. on han tallat la circulació a l'alçada de la Plaça de Maria Cristina.

 

 

Els metges i les autoritats sanitàries estan d'acord en una cosa: cal reformar el sistema d'assistència primària. Però no s'acaben de posar d'acord en el com.

Josep Maria Argimon, director de l'ICS, ha explicat a Els Matins de TV3 que aquesta vaga servirà de punt de partida per fer una renovació.

"No només treballem per sortir d'una vaga. L'atenció primària necessita una transformació, no d'ara sinó ja de fa un temps, i per tant aquesta vaga pot ser aquest punt d'inflexió que ens faci sortir, fer un pas endavant. Des d'aquest punt de vista després haurem de treballar en mesures a mig i llarg termini. Però aquestes mesures immediates que estem parlant, que nosaltres farem sí o sí, i això també ho sap el sindicat, doncs pot ser un punt d'inflexió i l'inici de construir alguna cosa nova."

 

 

La reunió començava dilluns a quarts de cinc de la tarda i, després d'una pausa per sopar, s'han reprès les negociacions passades les deu de la nit. Al voltant de la una de la matinada, la reunió ha acabat sense acord

Aquesta nova reunió de mediació s'ha dut a terme en la primera jornada de vaga a l'atenció primària, que ha tingut un seguiment del 77%, segons Metges de Catalunya, una xifra que la Conselleria de Treball redueix fins al voltant del 45%.

Totes dues parts han avançant en punts concrets, però no en les dues demandes que el sindicat veu com a línies vermelles: el límit al nombre de visites que atenen els metges diàriament i un temps mínim de 12 minuts per visita.

 

Representants del sindicat Metges de Catalunya, a la reunió amb l'ICS d'aquest dilluns (ACN)

 

A la sortida de la reunió, la doctora Carolina Roser, membre del comitè de vaga del sindicat, ha assenyalat que "l'acord no és possible perquè hi ha filosofies molt diferents" entre ICS i Metges de Catalunya.

L'ICS descarta el model de limitar el nombre de visites diàries. El director gerent de la institució, Josep M. Argimon, proposa reduir el nombre de persones que atén cada metge i, mentre no es puguin contractar més facultatius, remunerar la sobrecàrrega als professionals que vulguin assumir-la. Pel que fa al temps de visita, l'ICS proposa que sigui de 12 minuts de mitjana, però no de temps mínim.

 

El director gerent de l'ICS, el director del CatSalut i la secretària general de Salut, a la reunió d'aquest dilluns (ACN)

 

Tant el sindicat com el Departament de Salut estan d'acord a assolir l'objectiu d'una jornada diària d'assistència directa de 5 hores i 6 minuts. Es tracta de dos terços de la jornada: la resta ha de ser per a la interpretació de les proves, recerca o formació, entre d'altres tasques.

A banda dels metges de família, el sindicat CGT, amb representació menor, també ha convocat a la vaga la resta de treballadors sanitaris, com per exemple la infermeria. I també estan convocats, en aquest cas pel sindicat Metges de Catalunya, els facultatius de la sanitat concertada.

 

ARXIVAT A:
Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut