Centenars de metges han ocupat la seu de l'Institut Català de la Salut (ACN)
Centenars de metges han ocupat la seu de l'Institut Català de la Salut (ACN)
Barcelona

Treball xifra per sobre del 45% el seguiment de la vaga de metges d'atenció primària

El sindicat Metges de Catalunya eleva el seguiment del primer dels cinc dies de vaga fins a un 77%

RedaccióActualitzat

Els professionals dels centres d'atenció primària estan fent un seguiment important de la vaga convocada per a aquest dillus i els quatre dies següents. Mentre el sindicat Metges de Catalunya assegura que el seguiment de l'aturada és del 77%, el Departament de Treball el situa per sobre del 45%.

En el cas de Treball, al matí ha parlat d'un seguiment per sota del 45%, que a la tarda ha elevat al 48,2%. 

Els facultatius reclamen un màxim de 28 visites per dia i per metge. Ara n'estan fent al voltant d'unes 40. També exigeixen disposar d'uns 12 minuts per pacient.

La reunió de mediació a la seu de Treball del sindicat Metges de Catalunya i l'Institut Català de Salut per intentar evitar les aturades va acabar diumenge a la nit sense acord. Aquesta tarda continuen negociant.

Convocats pel sindicat Metges de Catalunya, els facultatius s'han concentrat aquest dilluns al matí davant de l'Institut Català de la Salut, a Barcelona.

Un miler de metges i treballadors d'atenció primària s'han manifestat amb pancartes on es demana "dignitat per la sanitat pública" i que s'acabin les retallades als CAP. "Volem més temps per als nostres pacients", "Vaga, vaga, vaga, la Primària ja no 'traga''", i "Menys discursos i més recursos" són alguns dels lemes que s'han cridat.

 

 

 

Els manifestants han tallat la Gran Via i han ocupat el vestíbul de la seu de l'Institut Català de la Salut.

 

 

Metges de Catalunya ha apuntat que professionals d'arreu del territori s'han desplaçat a Barcelona per manifestar-se.

Entre els lemes que han cridat a la manifestació hi ha "Argimon enganya tot el món', en referència al president de l'ICS. Precisament, el sindicat és pessimista respecte la reunió de negociació d'aquest dilluns perquè Argimon ja ha descartat limitar a 28 el nombre de visites per metge, tal com demanen els convocants.

 

Concentració de centenars de metges a Barcelona (ACN)

 

Avís als pacients (ACN)

 

El director de l'Institut Català de la Salut, Josep Maria Argimon, s'ha compromès a reduir la sobrecàrrega de feina dels metges de família.

 

 

La jornada de vaga ha agafat per sorpresa molts pacients. En general, afronten amb resignació i comprensió els retards o anul·lacions de les visites.

 

Els professionals dels centres d'atenció primària demanen dignitat per la sanitat pública (ACN)

 

A tot Catalunya, l'aturada ha tingut un seguiment majoritari.

A Lleida, la vaga es nota tant als centres d'atenció primària com als hospitals concertats. Al CAP Primer de Maig, que atén uns 30.000 usuaris, 11 dels 21 metges de família i pediatres no han anat a treballar. En total, a la demarcació de Lleida estaven cridats a la vaga uns 700 metges de centres d'atenció primària i concertada.

A l'Hospital Santa Maria de Lleida, concertat, els metges de traumatologia, oftalmologia i neurologia no han visitat. El Col·legi de Metges de Lleida ha aprofitat la vaga per denunciar que la fuga de professionals és important. Un 40% dels que marxen de la demarcació van a treballar a l'Aragó, on diuen que hi ha millors condicions laborals i salarials.

El seguiment de la vaga a la demarcació de Tarragona és d'un 80%, segons ha informat Metges de Catalunya. Hi ha hagut més participació entre els metges d'atenció primària, a més dels centres concertats i els hospitals sociosanitaris públics però que no depenen de l'Institut Català de la Salut.

A la ciutat de Tarragona, a primera hora del matí, s'han concentrat una quarantena de metges a l'Hospital Joan XXIII. A més dels centres d'atenció primària, la vaga també té afectació als hospitals concertats, com ara el Santa Tecla de Tarragona, el Sant Joan de Reus, el de Móra d'Ebre i el de Valls, i el sociosanitari del Francolí, que no depèn de l'ICS.

A les comarques gironines, alguns centres d'atenció primària com el de Can Gibert del Pla de Girona, el seguiment ha estat molt elevat i ha deixat les consultes pràcticament buides. La majoria de pacients afectats han anat al centre per canviar l'hora i ha deixat les sales d'espera desertes.

Posicions allunyades, però continuen les negociacions

El sindicat Metges de Catalunya i l'Institut Català de Salut encara tenen posicions molt allunyades, però han fet alguns avenços. Carolina Roser, membre del comitè de vaga: 

"No hem aconseguit avançar gaire, continuem encallats en el primer punt, limitar el nombre total de visites al dia, que és el que ens permet garantir la qualitat assistencial i la seguretat dels pacients".

En canvi, el secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha assegurat que la reunió "ha anat bé" perquè les parts s'han assegut i "s'han citat per seguir parlant i negociant".

 

La trobada de diumenge s'ha allargat des de les vuit del vespre fins passats dos quarts d'una de la nit.

Notícia relacionada: Els serveis mínims als CAP per la vaga de metges de cinc dies

 

La reunió l'havia convocat el conseller de Treball, Chakir el Homrani, en un últim intent d'evitar una aturada que ja ha obligat a reprogramar visites i intervencions.


Més de 5.700 metges de primària de la salut pública i gairebé 10.000 de la sanitat concertada estan cridats a la vaga per protestar per la falta de recursos que han provocat les retallades dels últims anys, que s'han traduït en el que consideren una sobrecàrrega assistencial que es fa insostenible.

 

Notícia relacionada: Els consells de Salut davant la vaga de metges als CAP



Reclamen millores assistencials i laborals

Els metges dels CAP denuncien una situació molt crítica d'excés de feina i condicions laborals precàries que repercuteix en la qualitat i la seguretat assistencials. Entre altres coses, reclamen limitar les visites diàries a 28. I que per fer aquestes visites tinguin un temps mínim de 12 minuts.

També demanen recuperar els 920 professionals perduts amb les retallades, la recuperació del poder adquisitiu perdut -que xifren en prop d'un 30%- i l'increment del pressupost sanitari destinat al nivell bàsic assistencial.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut