Una factura de la llum
El peatge progressiu s'aplicarà a partir de 3 quilowatts de potència
Madrid

La factura de la llum serà més cara fins a finals d'any per pagar el deute amb les elèctriques

La factura de la llum tornarà a pujar. I ho fa de nou per la via judicial. Les sentències del Tribunal Suprem sobre el dèficit tarifari ja van obligar a apujar el rebut a l'abril, però ara s'ha de pagar el deute que s'ha acumulat des de l'octubre. Per tant, el que no s'ha pagat des d'aleshores fins a finals de març s'haurà de repartir en les factures des d'ara fins a finals d'any. Aproximadament un 7% cada mes. Els ciutadans rebran una carta explicativa juntament amb les pròximes factures explicant aquestes modificacions.

RedaccióActualitzat
La sentència del Tribunal Suprem obligava a revisar a l'alça els anomenats peatges d'accés a la xarxa elèctrica des de l'octubre. El govern espanyol va reaccionar a l'abril augmentat el cost de la factura pels usuaris un 7%.

Queda pendent, però, el període que va d'octubre a març. Això comporta una nova pujada. Finalment, el Ministeri d'Indústria ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat que aquesta diferència s'haurà de pagar enguany.

Segons marca el ministeri, l'import de la revisió a l'alça es prorratejarà en els rebuts de llum de 2012. És a dir, cada mes anirem pagant una part del deute acumulat. A la pràctica, això significa un augment d'un 7% extra en el rebut fins a finals d'any.

Aquest augment torna a encarir un servei que ja ha augmentat més d'un 60% en cinc anys. L'usuari mitjà paga 30,58 euros mensuals més que l'any 2007, segons denuncia l'organització de consumidors Facua.

El ministeri vol explicar la mesura als ciutadans i enviarà una carta amb el pròxim rebut. A més, també aclarirà què passa en el cas que hi hagi hagut canvis de titularitat en la factura des d'octubre de l'any passat, o baixes de subministrament o canvis de subministrador. Els afectats podran informar la subministradora perquè adopti les mesures "oportunes".

Canvis en el bo social

Indústria ha aprofitat l'ordre ministerial per fixar un nou mecanisme de finançament del bo social. Fins al febrer de l'any passat, eren les elèctriques les que suportaven aquest cost, però la sentència del Tribunal Suprem va considerar discriminatòria aquesta pràctica. Ara el finançament es carregarà directament sobre la tarifa de llum i, per tant, el pagaran els consumidors.
Anar al contingut