Barcelona

La factura de la llum s'encareix un 7%, la del gas, un 5%, i el butà puja un 2,9%

Encendre els llums, cuinar o apujar la persiana del negoci és més car des d'aquest 1 d'abril. El govern espanyol ha aprovat una nova pujada de tarifes de l'energia. Puja l'electricitat, el gas i, fins i tot, la bombona de butà. La factura de la llum s'encareix un 7% en el cas del consum domèstic, i un 4% per a les empreses. El Ministeri d'Indústria assegura que no li quedava una altra opció després d'una sentència del Tribunal Suprem que obliga l'Estat a solucionar l'anomenat dèficit tarifari. En el cas del gas, el preu s'encarirà un 5%. La bombona de butà s'encareix un 2,9%.

RedaccióActualitzat
L'abril marca un augment de les factures per a les llars i les empreses. A les cases, la llum pujarà un 7% de mitjana a partir d'aquest diumenge. Les pimes la pagaran un 4,1% més cara i les grans empreses, un 1%. L'augment del rebut de la llum afectarà uns 20 milions de llars i petites i mitjanes empreses. La mesura permetrà obtenir 1.400 milions d'euros.

El govern espanyol ho justifica pel compliment d'una sentència del Tribunal Suprem i la necessitat de reduir el dèficit tarifari. Segons el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, la resolució obliga a reduir el dèficit tarifari, és a dir, la despesa en la distribució de l'energia que no cobreix la factura de la llum.

Soria remarca que no tot el pes de l'ajust ha recaigut en els particulars. El ministre d'Indústria diu que ha de compensar un desajust de 3.100 milions d'euros: 1.400 que sortiran d'apujar la factura de la llum als consumidors domèstics i 1.700 que sortiran d'una retallada en els costos elèctrics.

El gas, un 5%, i el butà, un 2,9%

La pujada de la llum anirà acompanyada d'un augment del 5% del gas. A més, per potenciar l'estalvi, es paralitzen les inversions en noves plantes i gasoductes. Al gener, la factura del gas ja va pujar un 0,5%, mentre que la de la llum va quedar intacta.

Tampoc va pujar al gener la bombona de butà, que ara veu com s'encareix un 2,9%. Aquest augment s'aplica a la bombona mitjana de 12,5 quilos. Ara costarà 15,53 euros. Aquest increment se suma als del 2011, en què la bombona va pujar un 14,23% en conjunt.

La TUR, per minimitzar la pujada

Des de l'Organització de Consumidors i Usuaris, l'OCU, alerten, però, que alguns usuaris poden trobar pujades de preu de fins a un 25%. Per evitar-ho, recomanen revisar el tipus de contracte i acollir-se a la tarifa d'últim recurs (TUR), una opció amb preu regulat pel govern espanyol per a aquells que tenen una potència contractada inferior a 10 quilovats, és a dir, pràcticament totes les cases. Aquesta tarifa recollirà l'augment del 7%, però en cap cas reflectirà els increments que poden aplicar les empreses comercialitzadores.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut