Alguns dels signants del manifest, a la roda de premsa que han fet aquest dimarts a Barcelona (ACN/Eli Don)

Veus crítiques amb el Sant Jordi actual promouen un manifest: "S'ha privatitzat la diada"

Els promotors, petites editorials, llibreries i autors, demanen que torni el "caràcter popular" de la diada i estudien la "legalitat" d'allò implementat des del 2022

RedaccióActualitzat

Algunes editorials, llibreries, autors i col·lectius socials han denunciat aquest dimarts el que consideren "un procés d'externalització i privatització" de la diada de Sant Jordi.

Ho han fet a través d'un manifest en el qual acusen l'Ajuntament de Barcelona i els aparells gremials del sector del llibre de "tergiversar el seu esperit" i convertir el 23 d'abril en una "fira de pagament".

Fa unes setmanes, la Cambra del Llibre va anunciar als seus agremiats que les llibreries i editorials que vulguin posar una parada per Sant Jordi a la ciutat hauran de pagar una quota per sufragar part del cost de la festivitat, que fins ara pagaven la Generalitat i l'Ajuntament.

Els signants del manifest qualifiquen de "deriva neoliberal" els canvis previstos per la diada (ACN/Eli Don)

Per aquests motius, demanen que torni "el caràcter popular" de la festa que --afegeixen-- des del 2022 va canviar el funcionament aprofitant la situació postpandèmica i les restriccions sanitàries. Diuen que aleshores es va convertir "en un recinte tancat a la 'superilla del llibre'", del passeig de Gràcia, que defineixen com "un espai fet a mida per a ells on només podien accedir els seus agremiats".

El manifest lamenta que aquest any la situació ha empitjorat encara més, ja que després de setmanes "esperant que s'obrís el procés per aconseguir els permisos d'ocupació de l'espai públic", els gremis es van "despenjar amb una inaudita exigència de pagament basada novament en la divisió entre agremiats i no agremiats i professionals i no professionals".

Els promotors del text reclamen l'anul·lació del copagament, amb una gestió que sigui pública i no privada, i estudien "la legalitat" de tot el que s'ha implementat en els darrers anys.


Qui promou el manifest crític amb el Sant Jordi actual

Entre el centenar de firmants hi ha editorials com Virus, Descontrol, Pol·len Edicions o Alpha Decay; llibreries de Barcelona com La Conxita o La Tribu o la manresana Murmuri; entitats socials com l'Ateneu Llibertari de Gràcia o l'Espai Comunitari i Veïnal Can Batlló.

A títol individual, també el signen noms com els poetes Blanca Llum Vidal, Núria Martínez Vernis, Enric Casasses, Carles Rabassa, Joan Todó o David Caño, escriptores com Bel Olid, l'antropòleg José Mansilla o l'exdiputat de la CUP, Vidal Aragonès.

 

ARXIVAT A:
Sant Jordi Ajuntament de Barcelona
Anar al contingut