Les llibreries que posin parada per Sant Jordi al centre de Barcelona hauran de pagar

La Cambra del Llibre anuncia que llibreters i editors pagaran una quota per sufragar part del cost de la festivitat, que fins ara pagaven la Generalitat i l'Ajuntament

RedaccióActualitzat

Sant Jordi deixarà de ser de franc per a llibreries i editorials: a partir d'aquest 2024 s'haurà de pagar una quota per poder posar una parada als carrers més cèntrics de Barcelona. La mesura l'ha anunciat aquest dimecres la Cambra del Llibre en un comunicat intern.

Expliquen que s'establirà un mínim de 96,8 euros fins als 386,2 euros, en cas de ser una llibreria agremiada. Aquest cost augmentarà en funció de les dimensions de l'espai de venda dels llibres: 6, 12, 18 o 24 metres. Per a aquells que no estiguin associats al gremi serà una mica més car, i els preus aniran des dels 121 euros fins a un màxim de 484 euros.

La logística que suposa tallar els carrers més cèntrics de Barcelona, el personal de seguretat i els generadors d'electricitat representen un cost d'uns 200.000 euros, que assumeix el Departament de Cultura, i 30.000 més que aporta l'Ajuntament.

A partir d'ara, caldrà pagar una quota per als que posin una parada al centre de Barcelona (ACN/Ignasi Gómez)

Èric del Arco, president del Gremi de Llibreters de Catalunya, explica que les administracions ja feia temps que els havien avisat: "Ens van fer un toc d'atenció i l'any passat es va fer un estudi sobre la mesura." Amb aquesta taxa calcula que "es recaptaran uns 45.000 euros, que és un 17% del cost total del Sant Jordi".

Controvèrsia entre llibreters i editors més petits

Les llibreries que instal·lin la seva parada just davant del seu establiment quedaran exemptes del pagament, però tot i així la mesura ha aixecat polseguera al sector i ha provocat una allau de queixes.

La Cambra, però, recorda que es tracta d'una mesura de "normalització", ja que "en qualsevol altra fira també cal pagar".

Ramon Mas, editor de Males Herbes, ha lamentat la mesura i creu que és "una manera d'afavorir els grans; els que realment generen més benefici al Sant Jordi, perquè són els que s'ho poden pagar". I afegeix: "Estan convertint Sant Jordi en un espai firal."

 

ARXIVAT A:
Sant Jordi Ajuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut