Ricardo Capelli, l'home que va neutralitzar l'atac als tres poders al Brasil

Lula el va nomenar d'urgència en adonar-se de la deixadesa de la policia durant l'atac de diumenge i ara ha parlat amb Catalunya Ràdio

RedaccióActualitzat

Quan el president del Brasil va adonar-se que la policia no estava fent la seva feina correctament a la plaça dels Tres Poders ja s'havien produit les primeres destrosses. El màxim responsable de la seguretat del Districte Federal estava als Estats Units, de viatge, i Lula va intervenir d'urgència i va nomenar un home de la seva confiança per dirigir l'operatiu. Es tracta d'un periodista que es diu Ricardo Capelli i que no tenia experiència prèvia en seguretat. És un home de confiança del ministre de Justícia i té experiència en liderar equips.

L'enviada especial de Catalunya Ràdio a Brasília, Montse Poblet, l'ha entrevistat: "Vaig venir immediatament cap a la seu de la Conselleria de Seguretat Pública, vaig convocar els caps de les forces de seguretat i vaig ordenar la mobilització de tots els efectius disponibles", explica. En poca estona van aconseguir fer fora dels edificis els assaltants i els van fer recular per l'Esplanada malgrat que, entre els agents, n'hi havia que no estaven disposats a actuar.

Capelli va mobilitzar les forces de seguretat per aturar l'assalt (Reuters/Ueslei Marcelino)

"El subcomandant de la policia militar va seguir totes les meves ordres, sense dubtar ni preguntar, però no tothom va tenir la mateixa postura. Va ser una guerra per aconseguir que la tropa avancés. Estaven en una postura defensiva. Els vaig arrossegar a tots, literalment", assegura Capelli.

Qui havia de fer la feina que va acabar fent Capelli era Anderson Torres. Havia assumit el càrrec de responsable de la seguretat del Districte Federal uns dies abans i se n'havia anat de vacances als Estats Units. Encara segueix allà, però ja ha anunciat que tornarà.

Torres és un gran amic de Bolsonaro i havia estat el seu ministre de Justícia. Quan posi un peu al Brasil el detindran, perquè sobre ell pesa una ordre de presó. La policia ha trobat a casa de Torres documents que demostrarien que tenia la voluntat d'alterar el resultat de les eleccions en favor de Bolsonaro.

Anderson Torres, el responsable de seguretat, bolsonarista, estava de vacances en el moment de l'assalt (Reuters/Adriano Machado)

Lula assegura que algú va obrir la porta del palau de Planalto

El govern de Lula sosté que aquesta deixadesa policial va estar orquestrada des de dalt, començant per Bolsonaro i els seus amics que seguien tenint càrrecs al Districte Federal. Lula manté que la porta del Palau Presidencial no estava forçada i que, per tant, algú la va haver d'obrir. Aquest "algú" el podem entendre com l'exèrcit, que és el màxim responsable de la seguretat del palau.

Lula ha assegurat que la deixadesa policial va estar orquestrada des de dalt (Reuters/Adriano Machado)

En les darreres hores, a més, s'han fet públiques imatges de soldats en total connivència amb els manifestants. Els conviden a continuar avançant cap als edificis i alguns d'ells no oposen resistència.

Mentrestant, la investigació continua i un jutge ha ordenat bloquejar més d'un milió d'euros en béns de 52 empresaris i 7 empreses que haurien finançat els autobusos i el menjar dels atacants. La llista, amb noms i cognoms, és pública.

 

 

ARXIVAT A:
Jair BolsonaroLula da SilvaBrasil
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut