Un vidre trencat amb una bandera del Brasil
La normalitat va tornant, a poc a poc, a Brasília (Reuters/Ricardo Moraes)

Assalt al Brasil: es busquen responsables a tots nivells i ja hi ha alts càrrecs detinguts

El govern Lula vol que es persegueixi els autors materials, els finançadors i també els alts funcionaris que van permetre l'atac

Actualitzat

Mentre es produïa l'atac a la plaça dels Tres Poders de Brasília, el màxim responsable de la seguretat a l'Estat federal, Anderson Torres, era als Estats Units de vacances, igual que Jair Bolsonaro. Tots dos són bons amics i, de fet, Torres va ser ministre de Justícia de l'anterior govern. Ara ja no té cap càrrec, perquè el van destituir el mateix diumenge, poca estona després de l'atac.

Torres ha sabut ara que pesa sobre ell una ordre d'ingrés a la presó. El magistrat Alexandre de Moraes el considera responsable d'una "omissió criminal" del seu deure. Durant els atacs, es van poder veure agents policials que permetien als bolsonaristes avançar cap als edificis dels tres poders. Torres ha afirmat que tornarà dels Estats Units per fer front a la justícia.

La policia ha escorcollat el domicili d'Anderson Torres (Reuters/Amanda Perobelli)


Primer objectiu: els autors materials

El d'aquest exministre és un exemple de com les institucions brasileres tenen com a objectiu arribar a tots els nivells de responsabilitat. En primer lloc, els autors materials. L'equip de TV3 desplaçat a Brasília ha pogut comprovar com la Policia Federal recollia banderetes del Brasil de terra i altres objectes i els guardava en bosses de plàstic per analitzar-ne les empremtes. També han preguntat als hotels de la ciutat i han identificat a tots els que eren al campament bolsonarista.

En total hi ha uns 1.500 detinguts, i molts podrien acabar en alguna de les presons brasileres, que no tenen, ni de bon tros, les condicions d'un centre penitenciari europeu. Ara esperen, impacients, en un pavelló esportiu de Brasília. Ja hi ha hagut queixes de les condicions en què els tenen i del menjar que els donen. Les autoritats han alliberat mares amb fills i gent gran. 

D'entre aquests 1.500 detinguts, 260 van ser arrestats in fraganti, mentre atacaven els edificis. Quatre ja són a la presó.

Seguidors de Bolsonaro han protestat pel desmantellament dels campaments
Seguidors de Bolsonaro han protestat pel desmantellament dels campaments (Reuters/Amanda Perobelli)

També es vol perseguir els organitzadors i els finançadors de l'atac. Autocars carregats de bolsonaristes van arribar a Brasília des d'arreu del país, i el govern Lula sospita que això ho van pagar empresaris pròxims a Bolsonaro.

La Policia Federal ha detingut una dona, Ana Priscila Azevedo, com a una de les organitzadores de l'atac. Hi ha vídeos seus incitant els manifestants a "prendre el poder".


La tornada a la normalitat

Mentrestant, la normalitat va tornant, a poc a poc, a Brasília. Inácio Lula da Silva i el seu equip treballen des de l'endemà dels atacs al palau presidencial, en paral·lel a la feina que estan fent els operaris per arreglar vidres trencats, mobiliari i tot allò que va quedar malmès. La despesa serà milionària i un fiscal ja ha embargat els comptes de Bolsonaro per si hi hagués d'acabar fent front, com a "instigador".

Un funcionari recull escultures del terra
Les pèrdues per l'assalt podrien ser milionàries (Reuters/Ricardo Moraes)

Aquest dimarts el trànsit es va tornar a obrir a la plaça dels Tres Poders i a la ciutat, i als mitjans locals es comença, tímidament, a parlar d'altres temes, tot i que l'atac ho segueix centrant gairebé tot. La majoria de diaris i canals de televisió parlen de "terroristes", un concepte que en democràcia no s'havia fet servir pràcticament al Brasil i que es reservava per referir-se a notícies d'altres països.

El que sí que tenen clar els contraris a Bolsonaro és que aquest atac els enforteix. L'endemà dels fets tots els governadors dels estats brasilers van viatjar a Brasília per donar suport a la democràcia davant Lula. És rellevant, perquè molts d'ells són (o potser ara ja es pot dir que eren) pròxims a Bolsonaro. El mateix ha passat amb els tres poders: el legislatiu, el judicial i l'executiu s'han unit per rebutjar el que anomenen "intent de cop d'estat".

I mentrestant, aquell orgull fins ara evident dels seguidors de Bolsonaro ha perdut força. A les xarxes socials fan molt menys soroll i a Brasília molts expliquen que als grups de WhatsApp i de Telegram bolsonaristes es va repetint el missatge: "Aquesta persona ha sortit del grup."

ARXIVAT A:
BrasilJair BolsonaroLula da Silva
Anar al contingut