L'expresident del Brasil Jair Bolsonaro en una imatge d'arxiu (Europa Press)
L'expresident del Brasil Jair Bolsonaro en una imatge d'arxiu (Europa Press)

Jair Bolsonaro, en el punt de mira de la justícia per l'assalt a les institucions

Primeres actuacions contra l'expresident del Brasil i el seu entorn per l'intent de cop d'estat de diumenge

Actualitzat

Dos dies després de l'assalt de partidaris de Jair Bolsonaro a les seus dels tres poders del Brasil, la justícia es mobilitza per perseguir el finançament i la inspiració ideològica de l'intent de cop d'estat.

Un fiscal ha sol·licitat bloquejar els béns de l'expresident del Brasil. El subprocurador general del Ministeri Públic davant del Tribunal de Comptes, Lucas Rocha, justifica la demanda pel "procés de retre comptes i pel vandalisme" que hi va haver a la capital del país, "que va provocar inquantificables perjudicis a l'erari federal". A l'escrit, el fiscal no especifica quin vincle hi ha entre l'assalt de diumenge i Jair Bolsonaro.

En aquest sentit, el fill de l'expresident del Brasil, Flavio Bolsonaro, ha demanat que no es busquin lligams entre el seu pare i els aldarulls a la capital del país. "No intenteu crear una narrativa de mentides com si Bolsonaro tingués connexions amb aquests actes irresponsables", ha dit durant una sessió al Senat.

Flavio Bolsonaro ha dit que, des de la derrota electoral, el seu pare ha estat "curant-se les ferides, virtualment incomunicat".


Presó per al ministre de Justícia de Bolsonaro

El jutge del Tribunal Suprem Alexandre de Moraes ha ordenat presó per a Anderson Torres, que va ser ministre de Justícia en el govern de Bolsonaro.

Torres era el secretari de Seguretat del Districte Federal de Brasília aquest diumenge, quan milers de simpatitzants de l'expresident van assaltar les seus del Parlament, la presidència i el Tribunal Suprem del país.

"S'ha ordenat la presó de l'exsecretari de Seguretat Pública de Brasília, Anderson Torres. Una acció més de la justícia per mostrar que les institucions funcionen i no toleren la barbàrie", ha escrit a les xarxes socials el senador Randolfe Rodrigues, portaveu del govern de Lula a la cambra alta.


Torres, fidel aliat de Bolsonaro, és als Estats Units de vacances. La Policia Federal ha escorcollat casa seva a la recerca de proves.

El mateix diumenge, Torres va ser cessat pel governador de Brasília, Ibaneis Rocha, que hores més tard va ser apartat temporalment de les seves funcions pel magistrat De Moraes.

El Tribunal Suprem ha apartat Rocha durant 90 dies per una possible "omissió" a l'hora de neutralitzar les masses que van provocar el caos al cor de la democràcia brasilera.

El govern de Lula sospita que la insurrecció dels bolsonaristes va ser possible en part per certa inacció de la policia. Vídeos difosos per la premsa brasilera mostren com alguns agents es van quedar mirant mentre els grups extremistes envaïen les institucions públiques.

L'executiu ha decretat una intervenció federal de l'àrea de seguretat de la capital fins al 31 de gener. La mesura suposa que les corporacions policials locals estaran sota control directe de l'administració central.

L'exministre de Justícia del Brasil Anderson Torres, detingut aquest dimarts
L'exministre de Justícia del Brasil Anderson Torres, detingut aquest dimarts (EFE / Joedson Alves)

Uns 600 detinguts, en llibertat

Diumenge passat milers de partidaris de Bolsonaro van envair durant quatre hores l'esplanada on hi ha les seus del Parlament, la presidència i el Tribunal Suprem fins que van ser dispersats per les forces de seguretat.

Entre diumenge i dilluns es van detenir unes 1.500 persones. Aquest dimarts la Policia Federal ha informat que s'ha posat en llibertat 599 persones "per raons humanitàries". Es tracta de "gent gran amb malalties cròniques" i "adults responsables de menors", sense precisar la xifra.

De moment, 727 persones estan formalment arrestades pels atacs a les seus de les principals institucions del país, segons ha informat la policia.

El president del país, Lula da Silva, ha acusat directament Bolsonaro d'haver "estimulat" els seus seguidors a atacar les institucions.

Bolsonaro és als Estats Units des del 30 de desembre, dos dies abans de la presa de possessió de Lula. Des d'allà ha condemnat l'intent de cop d'estat, tot i que comparant-lo amb protestes anteriors de grups d'esquerra.

Actualment està ingressat en un hospital de Florida per dolor abdominal, tot i que la seva situació "no és preocupant".

Alguns parlamentaris han demanat a la justícia que actuï per obligar l'expresident a tornar al país per aclarir si va tenir cap responsabilitat en l'assalt a les institucions.

L'assalt de manifestants bolsonaristes a les seus de les institucions del Brasil
L'assalt de manifestants bolsonaristes a les seus de les institucions del Brasil (EFE / Marcelo Camargo)
ARXIVAT A:
BrasilJair BolsonaroLula da Silva
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut