Sant Joan Despí

Les restriccions als cotxes contaminants s'ampliaran a Sabadell, Terrassa i Granollers

La Generalitat ha convocat una cimera el 24 de febrer per ampliar el pla a comarques com el Vallès Oriental i l'Occidental

Pere BoschActualitzat

Les mesures per millorar la qualitat de l'aire a Barcelona i el seu entorn no paren de créixer. Aquest dimarts, l'Àrea Metropolitana anunciava el protocol per a episodis d'alta contaminació, que preveu, com a mesura estrella, prohibir la circulació dels cotxes més contaminants.


 ♦ Podràs circular amb el teu cotxe per Barcelona els dies de més contaminació?


Tot i la incertesa que han generat entre una part de la ciutadania i sectors com el del transport de mercaderies, les institucions estan decidides a seguir aquest camí. En declaracions a "Els matins" de TV3, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat que el 24 de febrer es farà una cimera al Palau de la Generalitat per potenciar i ampliar aquest pla.

"De manera separada, les mesures són insuficients. Quan les unim totes, quan anem plegats, es pot desenvolupar", ha dit Rull. "Som conscients de la gravetat del tema, i hem de prendre mesures contundents. O ho fem junts, o no ens en sortirem."

La Generalitat té clar on cal posar l'atenció ara: en la segona corona metropolitana. Les mesures anunciades ahir s'ampliaran a ciutats com Granollers, Terrassa o Sabadell, i tindran "calendari específic", segons Rull.

Reforç del transport públic

Les mesures, que la Generalitat vol "contundents", aniran acompanyades d'alternatives. Bàsicament, en un reforç del transport públic. En aquest sentit, Rull ha reclamat un esforç del servei de Rodalies, del qual assegura que té capacitat per transportar molts més passatgers -no ha especificat quants-.

Els dies de més contaminació, es podrà fer dos trajectes de transport públic per 1,8 euros amb un nou títol, la T-Episodi Ambiental.

Preocupats amb Trump

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha refermat el compromís de les institucions catalanes, perquè "el canvi climàtic no és cap broma, és una evidència científica". Però ha reconegut la seva preocupació perquè "ho sabem aquí, però el senyor Trump no ho sap. Poca broma, és un dels reptes més grans que té la humanitat."

La Generalitat s'ha fixat l'objectiu de reduir les emissions contaminants del 2005 un 30%, l'any 2020, i un 40% el 2030. Com a pal de paller, l'aposta per les energies renovables, en què es vol seguir l'exemple fixat per Alemanya. Per contra, Rull ha estat molt crític amb el govern espanyol. "És a les antípodes de moltes d'aquestes coses. Pel que fa a les energies enovables, el govern Rajoy serà recordat per haver impedit desplegar-les."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut