Barcelona

Podràs circular amb el teu cotxe per Barcelona els dies de més contaminació?

Des d'ara, els cotxes més contaminants no podran circular per l'interior de les rondes en els dies en què hi hagi més pol·lució. Consulta aquí si el teu model està afectat.

Pere BoschActualitzat

L'àrea metropolitana de Barcelona ha aprovat el protocol d'actuació en cas d'episodis d'alta contaminació. La mesura més important: els cotxes més contaminants no podran circular per les rondes ni per l'interior de Barcelona. Les mesures seran efectives tot l'any a partir del 2020. Si tot plegat et genera dubtes, aquí te'n donem les respostes:

Quan s'aplicarà?

Des d'aquest any, quan es declari un episodi ambiental per contaminació de diòxid de nitrogen o de micropartícules. S'estima que passarà, com a molt, quatre dies l'any, normalment entre la tardor i l'hivern. A partir del 2020, però, les mesures estaran en vigor tot l'any.

Com sé si m'afecta?

La Direcció General de Trànsit està enviant etiquetes als cotxes de categoria B i C de la província de Barcelona. En total, més d'un milió i mig de vehicles. Tots aquests, a banda dels híbrids i els elèctrics, podran circular sense restriccions. La prohibició serà per als cotxes de benzina fabricats abans del gener del 2000 i els dièsels anteriors al gener del 2006.

Per què a mi?

Les normatives europees han obligat els fabricants de cotxes (tot i escàndols com els de Volkswagen) a reduir molt les emissions. Les xifres canten: un cotxe dels anys 90 contamina tant com 130 cotxes fabricats avui en dia. I una moto del 2007 contamina com 10 motos fabricades aquest any.

Estarà en vigor tot el dia?

No. El protocol s'activarà durant la franja horària més crítica, de primera hora del matí fins al vespre. Les hores exactes encara s'han de concretar, però el que és segur és que de nit podran circular el 100% dels vehicles. La mesura tampoc s'aplicarà els caps de setmana.

Hi haurà excepcions?

Sí. Els vehicles d'emergències (policia, ambulàncies), els de persones amb mobilitat reduïda i els exemplars de col·leccionista no passaran pel mateix sedàs.

Què passarà amb els taxis?

Estan afectats pel mateix sistema d'etiquetes que la resta de cotxes. L'àrea metropolitana els donarà ajudes perquè renovin la flota amb vehicles menys contaminants. De fet, a partir del 2019 no s'homologaran taxis dièsel. Cal tenir en compte que un taxi recorre, de mitjana, 47.000 quilòmetres l'any; la resta de cotxes no passen dels 10.000.

I els turistes?

No. Com que no hi ha un sistema europeu de classificació de vehicles, no es pot saber fins a quin punt contaminen els seus cotxes.

Podré anar en moto?

De moment, sí, independentment de quan la compressis. La DGT encara no té clara la classificació dels models segons si contaminen més o menys, i per això encara no ha enviat etiquetes als propietaris.

Si m'enganxen, m'immobilitzaran el vehicle?

No, però et multaran (es desconeix quant caldrà pagar).

Si no puc anar en cotxe, quina alternativa tinc?

Els dies d'episodi ambiental, es podrà utilitzar el transport públic tot el dia amb la T-Episodi, que costarà 1,8 euros.

M'hauria de vendre el cotxe vell?

Aquesta és una de les intencions del protocol. L'àrea metropolitana regalarà una Targeta Verda de transport públic a qui doni de baixa un vehicle altament contaminant. Aquest títol permetrà moure's en autobús, metro, tramvia i Ferrocarrils de la Generalitat totalment de franc durant tres anys. Es treballarà perquè Rodalies també entri dins del paquet.

I per què no fan res amb les furgonetes i els camions?

Aquests vehicles també estaran afectats pel protocol, però, fins i tot si no contaminen, es pretén evitar que circulin a primera hora del matí, quan es concentra el nivell més alt de contaminació. La proposta és promocionar la distribució nocturna de mercaderies.

Si visc fora de Barcelona, com m'afecta?

Si tens un vehicle molt contaminant, no podràs entrar a Barcelona quan el protocol estigui activat. Però això no és tot. Badalona i l'Hospitalet hauran d'implantar, obligatòriament, Zones Urbanes d'Atmosfera Protegida al centre de la ciutat. Altres municipis de l'àrea metropolitana també s'ho estan plantejant, encara que no hi estan obligats.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut