Albera

La sequera avança el naixement de tortugues mediterrànies a l'Albera i en mata algunes cries

La posta d'ous es va avançar a la primavera i les cries han desclòs els ous abans que hi hagi les condicions favorables per sortir

Actualitzat

La sequera i les altes temperatures registrades aquest estiu estan tenint greus efectes entre la flora i la fauna. Una de les espècies afectades és la tortuga mediterrània, una espècie autòctona de Catalunya que es troba en perill d'extinció.

El Centre de Reproducció de Tortugues (CRT) de l'Albera les cria en captivitat per afavorir-ne la supervivència i, aquest any, han detectat com la posta d'ous i el naixement de les cries s'han avançat.

Normalment, les cries comencen a sortir dels ous enterrats sota terra entre finals d'agost i principis de setembre, coincidint amb les primeres pluges. L'aigua permet que la terra s'humitegi i propicia els primers brots d'herba, que els serveixen d'aliment.

Aquest estiu, com que la posta d'ous es va avançar durant la primavera, els ous han començat a descloure dues setmanes abans del que és habitual i les tortugues tenen grans dificultats per sobreviure amb la calor.

 

S'assequen dins els ous o no saben quan han de néixer

Tot i que les tortugues mediterrànies estan molt adaptades al clima mediterrani i a llargs períodes de sequera, les cries són més vulnerables i necessiten condicions adequades un cop surten de l'ou, tal com explica un dels tècnics del centre, Andreu Cufí.

"Quan neixen necessiten aigua des del minut u i també que la terra estigui humida, que és el que sol passar a finals d'agost, principis de setembre."

Per això, els tècnics les han posat en un terrari per assegurar que tinguin prou aigua i humitat per sobreviure. Així, han aconseguit recuperar-ne prop de 18.

Tot i això, almenys 6 tortugues han aparegut mortes. "Tot i estar completament formades, estaven mortes i completament seques dins dels ous", diu Cufí. I aquest no és un cas aïllat, a cada posta que han localitzat, n'han trobat una o dues en aquestes condicions.

Els tècnics del CTR de l'Albera han aconseguit recuperar-ne 18 posant-les en un terrari
Els tècnics del CTR de l'Albera han aconseguit recuperar-ne 18 posant-les en un terrari (CCMA)

A més, com que encara no hi ha les condicions adequades i la terra no és molla, algunes cries no saben si sortir o no i els tècnics les han d'ajudar. Des que es va detectar el naixement de les primeres cries el 18 d'agost, ruixen les zones de posta per minimitzar els efectes de la falta d'aigua. Així, fan que la terra sigui més "tendra" i que les tortugues puguin sortir "amb les mínimes condicions".

Però si això passa en captivitat, en plena natura la situació és encara més alarmant. "Totes les que hagin fet les postes i s'hagin avançat els naixements, moriran si no tenen aigua", assegura.

Cria en captivitat per assegurar l'espècie

El centre les cria en captivitat i, un cop arriben a l'edat adulta, al cap de 4 o 5 anys, s'alliberen al medi natural per reforçar la població salvatge que viu a la serra de l'Albera.

En un any normal, al CRT de l'Albera neixen entre 300 i 400 tortugues mediterrànies, però en els últims anys, amb la calor, han detectat una petita davallada. Les femelles no tenen prou energia a la primavera i algunes deixen ous fora sense fer la posta ben feta perquè prioritzen la seva supervivència.

En un any normal, neixen 300 o 400 exemplars, però amb la calor han detectat una davallada
En un any normal, neixen 300 o 400 exemplars, però amb la calor han detectat una davallada (CCMA)

Aquest any, el centre també detectat la falta d'alguns depredadors per la sequera, com el gorjablanc, i temen que la situació es repeteixi amb altres espècies com la tortuga de rierol o d'estany, que solen néixer més endavant. "A finals de setembre veurem si en neixen la meitat, el 70% o encara menys", diu Cufí.

El CRT de l'Albera va obrir al públic l'any 1994 i s'hi ofereixen visites on es poden veure espècies autòctones de tortuga de Catalunya, tot i que també hi ha un espai dedicat a espècies exòtiques. Principalment, tenen exemplars de tortuga mediterrània, amb un centenar d'adultes reproductores, que crien en captivitat, però també n'hi ha de rierol, d'estany i altres espècies exòtiques, que s'han escapat o que han abandonat.

 

 

ARXIVAT A:
SequeraMedi ambientBiodiversitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut