Immigrants esperant en fila per entrar al ferri de l'illa de Kos (Reuters)
Immigrants esperant en fila per entrar al ferri de l'illa de Kos (Reuters)
Kos

Grècia allotja refugiats sirians en un ferri per la superpoblació i la falta de recursos a l'illa de Kos

L'illa està desbordada per l'arribada d'immigrants, que han provocat aldarulls per la falta de recursos, com menjar, aigua o atenció sanitària

RedaccióActualitzat

Les autoritats de l'illa grega de Kos estan prenent decisions d'urgència per fer front als centenars d'immigrants que arriben cada dia a les seves costes. L'illa està desbordada per l'arribada d'immigrants, que han provocat aldarulls per la falta de recursos, com menjar, aigua o atenció sanitària.

Per fer front a la superpoblació i als enfrontaments, les autoritats han començat a allotjar refugiats, sobretot sirians, dins d'un ferri que s'utilitza per fer viatges entre Grècia i Itàlia.

El ferri, l'Elefterios Venizelos, serà l'allotjament provisional de 2.500 persones mentre es tramiten els seus papers de residència que els permetran viatjar a altres països d'Europa.

En un primer moment el vaixell s'havia habilitat com a oficina d'immigració per poder tramitar la documentació per convertir-se en refugiat o continuar el viatge a altres punts d'Europa. Però les llargues cues per tramitar els documents i la falta d'aliments i d'unes instal·lacions dignes on poder cuinar, dutxar-se o dormir han encès la guspira.

 

L'illa està desbordada. Cada cop hi ha més refugiats provinents de Síria, l'Iraq, l'Afganistan i el Kurdistan. Hi ha hagut aldarulls per la falta de recursos, com menjar, o aigua o atenció sanitària. Entitats com Metges sense Fronteres denuncien que no poden atendre els immigrants.

De les 7.000 persones que han arribat a l'illa, gairebé 3.000 encara no han pogut registrar-se. La majoria dels immigrants arriben a les illes gregues des de Turquia amb la il·lusió de ser ja a Europa i imaginant un futur millor, però el que molts desconeixen és que després de la travessa trepitgen un país que se sent desbordat i incapaç de fer front a aquesta arribada massiva d'immigrants.

Crisi humanitària

La situació de Kos se suma a la dels immigrants que intenten arribar a les costes italianes. Dissabte, 40 immigrants van morir ofegats a la bodega d'un vaixell que va naufragat davant la costa líbia.

Les agències europees calculen que unes 2.000 persones han mort ofegades en aigües del Mediterrani els primers 7 mesos de l'any quan feien la travessia de la migració. En aquests primers mesos ja s'ha superat la xifra de persones que van intentar travessar el mar en tot l'any passat: més de 237.000 immigrants.

L'Agència Europea de Fronteres, Frontex, considera que és una de les pitjors crisis humanitàries des de la Segona Guerra Mundial.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut