El diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, l'han escollit aquest dijous president de la comissió d'investigació del finançament del PP (E…
El diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, l'han escollit aquest dijous president de la comissió d'investigació del finançament del PP (EFE)
Madrid

El diputat canari Pedro Quevedo, president de la comissió d'investigació sobre el PP

Un pacte PP-PSOE permet desbloquejar la constitució d'aquesta comissió del Congrés dels Diputats que ha d'investigar Gürtel i Bárcenas, mentre Ana Oramas presidirà la del rescat bancari

RedaccióActualitzat

Finalment, aquest dijous hi ha hagut acord per constituir la comissió d'investigació del Congrés dels Diputats sobre el presumpte finançament irregular del PP. Aquesta comissió, que investigarà assumptes com el cas Gürtel o els papers de Bárcenas, la presidirà el diputat de Nova Canàries Pedro Quevedo.

A Quevedo l'han escollit després que el proposés el PP i el PSOE acabés acceptant-lo com a president. Pel camí han quedat candidats com Jordi Xuclà, del PDeCAT, que també va proposar el PP, però que no va ser acceptat. També aspirava a la presidència Txema Guijarro, d'Units Podem, que només ha aconseguit els vots de la seva força política.

Quevedo ha estat escollit només amb els vots del PP i del PSOE, mentre que Ciutadans, ERC, PNB i el grup Mixt s'han abstingut. La taula de la comissió es completarà amb Beatriz Escudero, del PP, i Soraya Rodríguez, del PSOE, com a vicepresidentes, i Txema Guijarro i Marcial Gómez, de Ciutadans, com a secretaris.

 

 

Quevedo, el "diputat 176"

Es dona la circumstància que Pedro Quevedo se l'ha qualificat com a "diputat 176", és a dir, és el que, amb el seu vot afirmatiu, podria desfer l'empat a 175 que hi ara mateix en l'aprovació dels pressupostos. Aquest dimecres mateix recordava que el seu partit "no acceptaria un paripé" a canvi de votar afirmativament.

El govern espanyol ha assegurat que estan estudiant les 49 esmenes de Nova Canàries als pressupostos. Es calcula que la incorporació d'aquestes esmenes comportarien una despesa de 450 milions d'euros, més 300 dels quals serien per a Canàries.

 

♦ - Juny 2016 - Un diputat de Nova Canàries podria tenir la clau de la investidura

 

Candidat sorpresa per desbloquejar la comissió

L'elecció de Quevedo no és l'única que han pactat PP i PSOE. També han decidit que una altra diputada canària, Ana Oramas, presideixi la comissió que ha d'investigar el rescat bancari. El pacte ha arribat després d'una reunió informal dels portaveus dels quatre grans grups a la sala dels passos perduts.

Quevedo no és a Madrid aquest dijous, ni tan sols formava part de la comissió. Després de negociar-ho amb el PP, el portaveu socialista, Antonio Hernando, l'ha trucat per oferir-li la presidència, i el diputat canari ha acceptat. Per fer-li lloc a la comissió Jordi Xuclà li ha hagut de cedir el seu perquè pugui ser president.

Tant Ciutadans com Units Podem, que aspiraven a repartir-se la presidència d'aquestes dues comissions, han estat negociant i pressionant fins a l'últim moment per aconseguir-ho, però el pacte entre populars i socialistes ho ha impedit. El candidat de Ciutadans a presidir la comissió del rescat bancari era el diputat Ignacio Prendes.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut