Montoro, aplaudit pels populars, un cop rebutjades les esmenes (EFE)
Montoro, aplaudit pels populars, un cop rebutjades les esmenes (EFE)
Madrid

El Congrés rebutja amb un empat les set esmenes a la totalitat als pressupostos

El govern de Rajoy ha salvat el primer tràmit dels pressupostos al Congrés després de tres votacions amb un empat a 175 vots

RedaccióActualitzat

Els pressupostos de l'Estat per a aquest any han salvat aquest migdia el primer tràmit parlamentari. El PNB ha fet possible que Mariano Rajoy pugui tirar endavant els comptes. El Congrés ha rebutjat les set esmenes a la totalitat als pressupostos després de tres votacions que han registrat un empat a 175 vots. El PDeCAT, Compromís, EH Bildu, Nova Canàries, els socialistes, Units Podem i ERC havien presentat aquestes esmenes. El PP ha arribat als 175 vots que li calien gràcies al PNB, UPN, Fòrum Astúries, Coalició Canària i Ciutadans.

Els nacionalistes bascos han cedit els vots al PP a canvi d'un acord sobre la quota basca per valor de 1.400 milions.

Un cop rebutjades les esmenes, els pressupostos passaran a comissió i, després -previsiblement a finals d'aquest mes-, el ple del Congrés tornarà a debatre els comptes per a la seva aprovació definitiva. Els populars necessitaran llavors aconseguir més vots a favor que en contra. No li valdrà l'empat com ha passat aquest migdia.

Montoro i el diputat de Nova Canàries, disposats a negociar

En aquest segon dia de debat, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, s'ha mostrat disposat a negociar un acord amb Nova Canàries. L'únic diputat d'aquest grup, Pedro Quevedo, podria decantar amb el seu vot afirmatiu la balança perquè s'aprovin definitivament els pressupostos en el ple de la cambra baixa que es podria fer a finals de maig.

 

 

Aquest dijous, el diputat canari també s'ha mostrat obert a votar a favor dels comptes a canvi que el govern espanyol inverteixi en la seva comunitat. Quevedo ha assegurat que "el diputat 176" que permetria l'aprovació definitiva del projecte no és ell sinó el ministre d'Hisenda. El diputat d'aquest grup ha dit que és Montoro qui té la clau de les inversions a l'arxipèlag canari.

Montoro ha explicat que negociaria amb Nova Canàries "en forma d'esmenes parcials" perquè és necessari, ha dit, "arribar a acords". "Les Canàries és un territori molt important dins de la geografia espanyola", ha reconegut Montoro, que requereix, segons el ministre, "un tractament diferent per la seva ubicació ultraperifèrica, com el diferent tractament fiscal que ja s'està desenvolupant."

PDeCAT: "Són uns pressupostos que neixen amb vocació d'incomplir"

El portaveu d'Economia del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, ha començat el segon dia de debat afirmant que són "uns pressupostos que neixen amb vocació d'incomplir". Ha dit que incompliran l'objectiu de dèficit de l'administració central i de la Seguretat Social, com ho han fet els últims cinc anys. A més, Bel ha assenyalat que aquests comptes també incompliran amb les comunitats autònomes i amb els ajuntaments perquè "no hi ha ni rastre del finançament autonòmic ni de les corporacions locals" i impedeixen als ajuntaments utilitzar el superàvit que han registrat el 2016.

Montoro ha respost dient que la falta d'execució de les inversions previstes a Catalunya venia motivada per la "inestabilitat política" generada per l'absència d'un govern central constituït. Segons el ministre, ara aquests compromisos adquirits per Mariano Rajoy, davant la societat catalana, són "perfectament factibles".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut