Brussel·les

El canvi climàtic tindrà efectes més greus dels previstos, segons el nou informe dels experts de l'ONU

El canvi climàtic tindrà efectes més greus dels previstos, amb l'augment de la fam al món i la desaparició d'espècies animals i vegetals, segons un nou informe dels experts de l'ONU. L'impacte de l'augment d'1,5 graus abans de finals d'aquest segle podria acabar en la desaparició del 20 o el 30% de les espècies animals i vegetals.

Actualitzat

Experts de 100 països de tot el món, sota el paraigua de les Nacions Unides, han analitzat aquesta setmana a Brussel·les el canvi climàtic i de quina manera l'home s'hi pot adaptar. "Ens enfrontem a una extinció massiva", assenyalen alguns dels autors de l'informe, mentre que des de les organitzacions ecologistes criden a "lluitar de forma immediata" per tractar de frenar les terribles conseqüències.

L'estudi assenyala que el canvi climàtic està tenint "impactes molt importants" en els ecosistemes i uns efectes "discernibles, tot i que menys evidents" de l'impacte en les vides humanes, ha explicat el president del Panel Intergovernamental del Canvi Climàtic (IPCC), Rajendra Pachauri.

L'escalfament ja està canviant el món

Si en la primera part de l'estudi -publicada al febrer- els científics van concloure que el causant de l'escalfament del planeta era l'home, amb les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera, ara s'han centrat a determinar quins seran els seus efectes a la Terra, així com llançar una advertència als governs que "han d'adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic". "Els polítics no poden ignorar els resultats d'aquest estudi, perquè l'escalfament ja està canviant el món", asseguren.

Segons l'informe, un increment d'1,5 graus centígrads respecte a la temperatura mitjana registrada el 1990 posaria fi a un terç de les espècies animals i vegetals en greu risc d'extinció.

Però els danys no només els viurien els animals i les plantes. Més de 1.000 milions de persones patirien falta d'aigua, sobretot pel desglaç dels glaciars de les muntanyes, una de les principals reserves d'aigua dolça del món. Això també provocaria l'augment de la fam a l'Àfrica, per la dràstica reducció de les collites.

Escenaris regionalitzats

Dimarts que ve es presentaran els escenaris regionalitzats dels efectes del canvi climàtic a diferents indrets: a Madrid, el dels països mediterranis; a Ginebra, el de les zones alpines; a Alexandria, el del Sàhara; a Nova Delhi, el de l'Àsia, i a Buenos Aires, el de Sud-amèrica, per anomenar-ne alguns.

Els informes seran enviats als principals líders mundials abans de la pròxima cimera del G8, que se celebrarà al juny, mentre que la tercera part de l'informe, que analitza com mitigar els efectes de les concentracions de gasos d'efecte hivernacle, sortirà a la llum al maig.

Negociacions maratonianes

L'informe s'ha difós després d'una nit maratoniana de negociacions entre els delegats dels diversos països, unes discussions que s'han arribat a bloquejar durant unes hores per les objeccions que han exposat països com la Xina, els Estats Units, Rússia o l'Aràbia Saudita.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut