Imatge d'arxiu de l'oficina de treball
La reforma del subsidi entrarà en vigor a partir del mes de novembre d'aquest any (ACN/Maria Alenyà/Ethan López)

Cobrar el subsidi d'atur i treballar serà possible: què diu la reforma aprovada

La reforma també inclou que es pugui compatibilitzar la feina amb la prestació contributiva sempre que no es cobri més de 18.900 euros

RedaccióActualitzat

Llum verda definitiva a la reforma del subsidi d'atur. El Congrés dels Diputats ha convalidat aquest dijous el text que va aprovar al maig el Consell de Ministres, després de retocar el document inicial que Podem va tombar al Congrés i de negociar-lo amb els sindicats. El pacte es va firmar sense les patronals. 

La reforma s'ha convalidat per 178 vots a favor, cap en contra i 171 abstencions, de PP i Vox. Aquest ajut es tramitarà com a projecte de llei pel procediment d'urgència i les modificacions entraran en vigor a partir de novembre.

El text introdueix modificacions en un ajut no contributiu que es cobra durant 30 mesos quan ja s'ha exhaurit la prestació o no s'ha cotitzat el mínim per poder-hi accedir --360 dies en els 6 anys anteriors a la situació de desocupació--.

Les novetats que recull la reforma, que seran clau per desbloquejar 10.000 milions d'ajudes europees, són les següents:


Augmenta la quantitat a cobrar

Si fins ara el subsidi era de 480 euros, ara la quantitat inicial que es cobrarà augmenta en 90 euros, però disminuirà de manera progressiva.

Així, els sis primers mesos es cobrarà un 95% de l'IPREM, l'indicador que fixa el llindar per establir algunes ajudes públiques. Seran 570 euros.

Els sis següents serà un 90%, 540 euros; i a partir d'aquest moment, un 80% de l'IPREM, és a dir, 480 euros.

En el cas de les persones de més de 52 anys, sempre cobraran 480 euros.

D'altra banda, s'amplien els col·lectius que hi tenen dret, com ara les persones de menys de 45 anys sense càrregues familiars.


Compatibilitzar feina i subsidi

Una altra de les novetats més importants és que, com ja preveia el reial decret tombat, es podrà compatibilitzar cobrar aquest subsidi amb una feina, sempre que no es treballi més de 180 dies l'any. D'aquesta manera, s'espera evitar que la gent rebutgi feines temporals per por de perdre l'ajuda.

Però l'acord va més enllà del subsidi, i preveu que, un cop s'hagi cobrat durant un any la prestació contributiva, es pugui comptabilitzar aquesta ajuda amb la feina, sempre que no es cobrin més de 18.900 euros l'any.  


Agilitzar els tràmits

També es vol que la gestió del subsidi sigui més àgil. S'elimina el mes d'espera abans de poder-lo sol·licitar i es redueix a tres mesos el període de reconeixement.

Actualment, a Catalunya hi ha prop de 88.000 persones que reben el subsidi d'atur i més de 7.000 que reben la renda activa d'inserció. D'aquests, uns 35.000 tenen més de 60 anys i la majoria, 58.000, són dones.
 

Altres canvis

El nou decret llei manté un punt que ja hi era al que es va tombar, i és que el conveni laboral autonòmic tindrà preferència sobre l'estatal i el sectorial sempre que sigui més favorable per al treballador. Aquest era un tema acordat amb el PNB per a la investidura de Pedro Sánchez.

També inclou que totes les treballadores puguin acumular el permís per lactància sense necessitat que ho reculli un acord personal o un conveni col·lectiu. I una altra de les novetats és la creació d'un nou ajut per a víctimes de violència masclista o sexual, que es podrà cobrar des dels 16 anys.

ARXIVAT A:
Atur
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut