Sant Joan Despí

Artur Mas: "Jo no sóc la renovació, però tinc esperit renovador"

El líder de CDC afirma que el congrés fundacional del Partit Demòcrata Català ha estat "més plàcid" del previst i només admet l'error del procediment d'elecció del nom

RedaccióActualitzat

El líder de Convergència Democràtica de Catalunya, Artur Mas, s'ha mostrat aquest dilluns al matí molt satisfet del primer congrés del Partit Demòcrata Català, la formació política que han fundat per substituir CDC. Entrevistat a "Els matins" de TV3 per Lídia Heredia, Mas s'ha esforçat per explicar que el congrés l'ha impulsat la direcció, però que ha tingut dinàmica pròpia, i que ell només hi ha estat "un associat de base".

Pel que fa a l'elecció dels càrrecs del partit, prevista per d'aquí a quinze dies, ha explicat que espera que hi hagi més d'una candidatura, i ha acceptat que ell no pot encarnar la renovació, però s'ha reivindicat com a impulsor:

"Jo no sóc la renovació, ho tinc clar, però l'esperit renovador sí que el tinc. Fora de mi, la resta no pot jutjar-se igual. Jutjar la Neus Munté com a mi és no entendre res, és una salvatjada, ella només porta 3 anys al govern i un com a portaveu."

"Un únic error"

Pel que fa a l'organització del congrés, Artur Mas només ha acceptat un únic error: el procediment fixat per escollir el nom del nou partit. Ha reivindicat, però, la validesa del format escollit per la direcció, que va proposar dos únics noms per ser escollits divendres a l'inici del congrés, perquè hi havia hagut un treball previ amb la consulta a 10.000 persones.

Però ha fet servir l'admissió d'aquest error per destacar que s'ha fet el que han volgut les bases, i que no hi ha hagut cap imposició per part de la direcció. Pel que fa als noms escollits, ha recordat que el que ell preferia era Més Catalunya, i que dels que finalment es van proposar diumenge va optar per Junts per Catalunya, però que les bases van escollir-ne un altre, i que ara ja és el seu també.

"Un munt de transaccions"

Pel que fa a l'organització de la cúpula directiva del nou partit els participants al congrés sí que van acceptar la proposta de la direcció: una doble presidència i un òrgan executiu amb un coordinador general i 11 membres més. Mas ha dit que la seva candidatura a la presidència juntament amb Neus Munté és un "acte de transparència total". També ha dit que espera que hi hagi diverses candidatures a l'executiva perquè es puguin fer primàries.

Mas ha admès que el que va portar feina va ser la definició de les incompatibilitats dels càrrecs del partit, amb debats que van arribar fins ben entrada la matinada, i que el resultat va ser una barreja entre les propostes de la direcció i les idees que es van plantejar durant el mateix congrés:

"Hi van haver tot un munt de transaccions, amb diverses propostes preparades sobre la taula per ordenar el debat, que es van creuar amb les noves que van anar sortint."

Segons Mas, fruit d'això s'ha aconseguit una estructura en què hi haurà equilibri entre els que treballaran només dins del partit i els que "no estaran al marge de les institucions."

Conflicte amb Demòcrates per Catalunya

Pel que fa a la intenció del partit fundat pels escindits d'UDC, Demòcrates per Catalunya, de portar el nou partit als tribunals per "usurpació" de nom, Mas ha afirmat que "demòcrata" no és un adjectiu que es pugui apropiar ningú, i ha afirmat que durant el congrés van recomanar als responsables de Demòcrates que "tinguessin mesura amb la reacció".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut