Barcelona

La nova CDC tindrà una copresidència amb funcions institucionals i un òrgan de direcció format per dotze persones

El congrés per refundar Convergència ha donat llum verda a la proposta d'Artur Mas i tindrà una copresidència sense funcions executives i un òrgan de direcció format per dotze persones amb un coordinador general al capdavant

RedaccióActualitzat

El congrés fundacional de la nova Convergència es clourà aquest migdia de diumenge després dels llargs treballs de la comissió organitzativa, que han durat fins ben entrada la matinada. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, serà l'encarregat de fer la cloenda del congrés fundacional, que va començar divendres. 

Al final, les bases han acceptat la proposta d'Artur Mas sobre l'estructura de la nova direcció del partit, tot i que el debat ha generat tensions internes.

El nou partit estarà encapçalat per una copresidència que només tindrà funcions institucionals i que no en tindrà d'executives. Aquestes es reserven per a un òrgan de direcció format per dotze persones, una de les quals serà un coordinador general. Els integrants d'aquesta nova direcció, però, no es triaran fins al dia 23 de juliol.

Pel que fa a la ideologia, defensarà l'estat català en forma de república. El nom de la formació es decidirà aquest matí entre tres propostes: Partit Nacional Català, Junts per Catalunya i Partit Demòcrata Català.

Debat de matinada

El debat sobre les bases organitzatives ha estat molt lent. No ha sigut fins passades les dues de la matinada d'aquest diumenge que s'ha abordat el plat fort del congrés de refundació. És a dir, com queda la direcció i la qüestió de les incompatibilitats. Aquí ha estat important la intervenció del president de CDC, Artur Mas, que ha plantejat un "tàndem presidencial" per pilotar el nou partit amb Neus Munté com a vicepresidenta. Però era essencial saber com quedava el règim d'incompatibilitats.

Finalment s'ha decidit que, perquè el tàndem presidencial no es vegi afectat pel règim d'incompatibilitats, no tindrà funcions executives, que recauran sobre la figura del coordinador general. 

El règim d'incompatibilitats tampoc serà tan rigorós com demanaven alguns sectors. Els membres de la direcció nacional podran ser diputats i tenir càrrecs al Parlament sempre que tinguin dedicació preferent al partit.

D'aquesta manera, el coordinador general podrà ser diputat, però no podrà ser ni president de la Generalitat ni conseller. Això obriria la porta a la candidatura de Jordi Turull, president del grup parlamentari de Junts pel Sí. I la resta de membres de l'executiva també podran ser diputats i alcaldes, sempre que ho siguin de municipis de menys de cent mil habitants

Anteriorment ja s'havia aprovat limitar els càrrecs electes a vuit anys --dues legislatures--, però queden exempts d'aquesta regla els càrrecs municipals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut