En una entrevista a "Els matins"

Joan Guix admet que van pecar de "prepotència" a l'inici de la pandèmia

L'exsecretari de Salut Pública reconeix que el coronavirus va desbordar un sistema sanitari que va aguantar "gràcies als esforços dels professionals"

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El que va ser secretari de Salut Pública durant la primera onada de la pandèmia de coronavirus, Joan Guix, creu necessari que s'analitzi com s'ha gestionat. Diu que caldria crear una "comissió de la veritat" per analitzar errors i estar així més ben preparats de cara al futur. 

Entrevistat aquest dilluns pel programa "Els matins" de TV3, Guix ha precisat que hauria de ser un "organisme independent", i que és necessari que es creï:

"Pot fer-ho un organisme independent però amb col·laboració amb l'administració, que és qui té tota la informació."

"L'administració ha de ser prou transparent per posar tots els papers i tota la informació que hi hagi al damunt la taula, n'hem de treure profit, de tot això."

L'exsecretari de Salut Pública ha afirmat que és necessari fer-ho perquè en el futur hi haurà "pandèmies relativament continuades", i s'ha mostrat convençut que la Generalitat promourà la creació d'aquest organisme.

L'exsecretari de Salut Pública, Joan Guix, aquest dilluns entrevistat a TV3


Balanç i autocrítica

Precisament Guix ha aprofitat per fer balanç i autocrítica dels mesos durant els quals va gestionar directament la pandèmia.

D'una banda ha criticat que el govern espanyol centralitzés la gestió i les compres durant l'estat d'alarma, cosa que va dificultar subministraments i confinaments necessaris.

Van pecar de prepotència

Però també ha admès que van menystenir el risc que suposava el coronavirus, i ha afirmat que els responsables, entre els quals ell mateix, van pecar de "prepotència":

"Prepotència en el sentit que estàvem convençuts que teníem el millor sistema sanitari del món. Tenim un molt bon sistema sanitari, però que funciona meravellosament gràcies a l'esforç dels professionals, no perquè tinguem els recursos suficients." 

Guix ha dit que el sistema sanitari es va veure completament desbordat, cosa que va evidenciar les mancances que tenia des de feia temps:

"Teníem prou recursos per afrontar el dia a dia, no ens havíem vist desbordats mai, però el cert és que estàvem demanant reforços des de feia temps."

Joan Guix en una imatge del març de l'any passat (ACN)

De 14 a 20.000 afectats en un mes

També ha admès que fa un any els preocupava més la grip estacional que la possibilitat que el coronavirus arribés amb força:

"L'1 de març teníem 14 afectats, i a 31 de març en teníem 20.000. Ens vam desbordar totalment."

També ha admès que l'equip que gestionava la pandèmia va tenir problemes de lideratge i de politització, cosa que va portar a moltes contradiccions en la comunicació de les decisions:

 "Aquest element va caure pel seu propi pes, perquè van començar a sortir portaveus oficials i no oficials per tot arreu."

De tota manera, ha assegurat que la rivalitat entre JxCat i ERC no va generar "grans problemes" mentre ell hi era, al marge de discrepàncies raonables.

"Desautorització implícita"

Sí que ha criticat explícitament el nomenament d'Oriol Mitjà com a assessor del president Quim Torra, que va ser "una desautorització implícita" que "no va ajudar de cap manera".

Guix va deixar el càrrec per motius personal i de salut a principis de juny del 2020, quan la primera onada ja anava de baixa, i va trigar dos mesos a tenir substitut, Josep Maria Argimon.

 

 
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut