"El sostre groc", d'Isabel Coixet
Dimarts, a les 20.05

"Sense ficció" estrena "El sostre groc", el documental d'Isabel Coixet, coproduït per TV3, guanyador del Premi Gaudí

Al març, amb motiu de la programació especial #SomDones de TV3 Catalunya Ràdio, "Sense ficció" emetrà documentals fets per dones, amb protagonistes dones o sobre temes que afecten especialment les dones.

La programació especial començarà demà, dimarts, a les 22.05, amb l'estrena d'"El sostre groc", el documental d'Isabel Coixet que recull la veu de les dones víctimes d'abusos sexuals a l'Aula Municipal de Teatre de Lleida i el silenci al voltant dels abusadors, exprofessors del centre. Els nous testimonis revelats a "El sostre groc" han permès l'actuació de la Fiscalia en un cas que ja havia prescrit.

Coincidint amb la programació especial que ha preparat el "Sense ficció" durant tot el març, TV3alacarta recopila també una col·lecció de documentals protagonitzats per dones: dones víctimes d'agressions masclistes, que reivindiquen els seus drets, que lluiten per la seva llibertat...  I també dona veu als homes que es volen desmarcar de la masculinitat hegemònica tradicional.

"El sostre groc"

El 2018, nou noies que havien estudiat a l'Aula de Teatre de Lleida entre el 2001 i el 2008, quan eren adolescents, van denunciar dos dels seus professors per abusos sexuals. Basada en la investigació del diari Ara, "El sostre groc" escolta el relat de les nou dones que van decidir fer el pas de denunciar quan, després de moltes converses i confessions, van tenir el coneixement i el convenciment que la seva era una història marcada pels abusos sexuals, sobretot  d'Antonio Gómez, primer professor i després director de l'Aula de Teatre.

Amb el testimoni de les dones denunciants i moltes imatges d'assajos, viatges i estrenes de la companyia de què van formar part amb Antoni Gómez i Rubén Escartín, "El sostre groc" retrata, com en un thriller, la manipulació i el control progressius de què van ser víctimes les estudiants.

Al cap d'uns anys, algunes de les noies se'n van queixar a la direcció. Sense resultats. "Tothom ho sabia, tothom", explica la Carla. "Fins i tot els professors em deien: ‘Carla, vigila amb l'Antonio'". 

Arran de la denúncia del 2018, que va acabar arxivada perquè els fets havien prescrit, altres noies, més joves, s'han animat a denunciar. Perquè els abusos havien continuat. Arran del documental d'Isabel Coixet, la Fiscalia va obrir una investigació sobre els dos exprofessors Antonio Gómez i Rubén Escartín.

Fitxa tècnica

Direcció i realització: Isabel Coixet
Guió: Isabel Coixet i Laura Ferrero
Producció: Isabel Coixet i Carla Sospedra
Producció executiva TV3: Silvia Pairó
Producció delegada TV3: Daniel Barea
Direcció de fotografia: Nàdia S. Zafra
Muntatge: Mariona Solé
Direcció de producció: Ana Sànchez Palomo
Música: Suey
Lingüista: tbc
Grafisme: Moonlight

"El sostre groc" és una producció de Miss Wasabi Films en coproducció amb Televisió de Catalunya, la col·laboració de RTVE i el suport de l'ICEC, i l'ICAA.

 

#SomDones a la plataforma TV3alacarta

A més de totes les estrenes del març del "Sense ficció", que s'aniran estrenant conjuntament també a TV3alacarta, la plataforma ofereix aquesta selecció especial de documentals:

"Atrapades entre dos mons"

La veu de les noies i dones de famílies musulmanes, nascudes aquí o arribades de petites, que es rebel·len contra la tradició patriarcal i reivindiquen la protecció dels seus drets a Catalunya.

Direcció: Albert Segura i Marta Carreras

Una producció de Televisió de Catalunya produïda per Broadcaster Audiovisual Services, SL.

Enllaç a TV3alacarta

"Dona, vostè no té res!"

Històricament, i fins avui, les dones han estat infradiagnosticades i sobremedicades, tractades amb condescendència pel sistema sanitari o insuficientment ateses. "Dona, vostè no té res!" és un documental sobre el biaix de gènere en medicina.

Direcció: Eva Martínez Corcuera

Una producció de Televisió de Catalunya, produïda per Eva Martínez Corcuera i Anna Marquès, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Enllaç a TV3alacarta

"I diem prou!"

Un documental que recull el punt de vista de cinc dones que han estat víctimes de violència sexual, i que s'expliquen a càmera a cara descoberta, ja no com a víctimes, sinó com a supervivents.

Direcció: Laia Mestre Sopeña i Sara Segarra Vidal

Una producció de TV3 elaborada per l'equip del "Sense ficció".

Enllaç a TV3alacarta

"De què es queixen les dones?"

El documental posa sobre la taula la situació actual de les dones en diferents àmbits. La taxa rosa, la bretxa salarial i la poca presència en els llibres de text o en les cúpules de poder són només alguns exemples de l'actual desigualtat entre homes i dones.

Direcció: Laia Mestre i Mireia Pigrau

Una producció de Televisió de Catalunya.

Enllaç a TV3alacarta

"El retorn: la vida després de l'ISIS"

L'accés exclusiu d'Alba Sotorra al Camp Roj, al nord-est de Síria, ens apropa a la dura realitat d'un grup de dones occidentals atrapades pel seu passat com a membres de l'ISIS.

Direcció: Alba Sotorra Clua

Una producció d'Alba Sotorra Cinema Productions en coproducció amb Televisió de Catalunya, en associació amb Metfilm Sales, Komina Film Rojava, Sky Originals, i amb el suport de l'ICEC, l'Oficina de Drets Civils i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Enllaç a TV3alacarta

"La Pilarin"

Un documental que ens acosta a la vida de la Pilarín Bayés. Amb vuitanta anys ja complerts, ha il·lustrat més de 1.000 llibres amb els seus dibuixos, inconfusibles per a diverses generacions de catalans.

Direcció: Dani Feixas

Una producció de Televisió de Catalunya (TV3) en coproducció amb Astronaut Films, amb la Col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Institut Català de les Industries Culturals (ICEC) i el suport de la Universitat de Vic, l'Ajuntament de Vic, la Fundació Privada Girbau i l'Ajuntament de Tona.

Enllaç a TV3alacarta

"Breathe"

Un documental que segueix dos anys en la vida de set dones internes a la presó de Brians 1, ens mostra la vida quotidiana a la presó i recull sense filtres les seves històries i les seves reflexions.

Direcció: Susanna Barranco

Una producció de LaBarrancoFilms amb la col·laboració de Mousiké i de Televisió de Catalunya i el suport del Departament de Justícia.

Enllaç a TV3alacarta

"Comandant Arian"

En aquesta història sobre l'emancipació i la llibertat en ple front de la guerra de Síria, la comandant Arian, de 30 anys d'edat, guia cap a Kobane a un batalló de dones amb la missió d'alliberar la població que viu sota el jou d'Estat Islàmic.

Direcció: Alba Sotorra

Una producció d'Alba Sotorra, S. L. i Boekamp Kriegsheim Gmbh en coproducció amb Televisió de Catalunya i RTVE i la col·laboració de Movistar +, Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Medienboard, Magical, Antaviana Films, Creative Europe - Programme of the European Union, Catalan Films, Institut Ramon Llull, Lleida Visual Art, The Post Republic, Espai Mau, Metropolitana, Rough Cut Services, JCA Cinemes, Nanouk Films i Sotorra Inversions.

Enllaç a TV3alacarta

"La Sagi, una pionera del Barça"

Un documental que recupera la memòria d'Anna Maria Martínez Sagi, la primera dona que va formar part de la junta directiva del FC Barcelona. Com era ser dona, esportista, catalanista, republicana i lesbiana als anys 30? Tot això i més va ser Anna Maria Martínez Sagi, la primera dona que va formar part de la junta directiva del FC Barcelona el 1934, quan tenia 27 anys.

Direcció: Francesc Escribano i Josep Serra Mateu

Una coproducció de Televisió de Catalunya, el FC Barcelona i Minoria Absoluta.

Enllaç a TV3alacarta

"Em dic Violeta"

Violeta porta una vida normal en una família acomodada, amb uns pares afectuosos i amb tot el que el cor d'una noia de 11 anys podria desitjar. Però no sempre va ser la bonica nena que és avui: va néixer nen. Als 6 anys va desconcertar als seus pares (les famoses estrelles de cinema adult Nacho Vidal i Franceska Jaimes) en dir-los que volia dir-se i vestir-se com una nena. Ells, després del xoc inicial, van decidir acompanyar-la en el llarg i difícil camí que la portarà, algun dia, a convertir-se en dona.

Direcció: David Fernández de Castro i Marc Parramon

Una producció de The Mediapro Studio i Polar Star Films amb la col·laboració de Dkiss, Movistar+ i Televisió De Catalunya.

"Pilar Aymerich. La mirada felina"

Les seves fotografies de la Barcelona de les dècades de 1970 i 1980 i els seus centenars de retrats de personatges del món de la cultura han convertit Pilar Aymerich en una de les fotògrafes catalanes indispensables de la segona meitat del segle XX. El documental repassa més de cinquanta anys de trajectòria d'una fotògrafa que continua en actiu, i mostra la seva metòdica manera de treballar fent el seguiment d'una sessió de fotos a l'actor Sergi López.

Direcció: Jordi Portals

Una producció de Wonka Films / Good Company Productions en coproducció amb Televisió de Catalunya i RTVE, amb la col·laboració de l'ICEC.

Enllaç a TV3alacarta

"Àstrid"

Astrid és el nom que hi ha darrere d'una desgràcia, de la sort i el sacrifici que ens poden canviar el destí. Després del traumàtic accident que li va suposar l'amputació del peu dret, la vida de l'Astrid es va capgirar fins que es va convertir en una professional de l'snowboard i va acabar guanyant una medalla paralímpica.

Direcció: Marc Galver

Una producció d'Avisualconcept en coproducció amb Lavinia Audiovisual; la col·laboració de Televisió de Catalunya, ICECC (Institut Català de les Empreses Culturals), Consell Català de l'Esport, Institut Ramon Llull i el suport del Comitè Paralímpic Espanyol, FEDDF (Federació Espanyola d'Esports de Persones amb Discapacitat Física), Baqueira Beret i Futbol Club Barcelona.

Enllaç a TV3alacarta

"Mai més víctima"

Un documental que vol fer entendre el procés que viuen les dones que pateixen una situació de violència dins de la parella, i per què els costa tant sortir-ne. Com es poden aguantar divuit anys de maltractaments sense que ningú de fora se n'adoni?

Direcció: Ariadna Oltra i Mireia Pigrau

Una producció de Televió de Catalunya.

Enllaç a TV3alacarta

"El mirall andorrà"

A Andorra l'avortament encara està prohibit, en tots els supòsits. Ni tan sols en cas de violació, de malformació del fetus o de risc per a la salut de la mare. El país dels Pirineus és, amb Malta, l'últim reducte europeu.

Direcció: Albert Segura i Anna Sanmartí 

Una producció de Televisió de Catalunya produïda per Broadcaster.

Enllaç a TV3alacarta

#SomDones

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

Anar al contingut