6 produccions amb participació de TV3, al D'A Festival de Cinema de Barcelona

TV3 comptarà amb 6 produccions participades en la 13a edició del festival català, que tindrà lloc del 23 de març al 2 d'abril . En l'apartat de ficció, "20.000 especies de abejas" ha estat seleccionada com la pel·lícula que clausurarà el festival, mentre que "Upon Entry" participarà en la secció Un impulso colectivo i "Unicorns" es projectarà en una sessió especial, fora de concurs.

Pel que fa a documentals participats per la cadena, "Alteritats" i "Tota una vida" participaran en la secció Un impuls col·lectiu, i "Néixer per néixer" es podrà veure en una sessió especial.

La 13a edició del D'A Festival de Cinema de Barcelona se celebrarà del 23 de març al 2 d'abril, portant a Barcelona el millor cinema independent i d'autor del moment, amb pel·lícules que han triomfat als grans festivals internacionals i posant el radar en els directors i directores més emergents. L'edició d'aquest any presentarà 115 pel·lícules, amb 10 llargmetratges d'estrena mundial, 17 estrenes espanyoles, 21 òperes primes i 12 llargmetratges que compten amb producció catalana.

"20.000 especies de abejas", el film de clausura

El debut de la directora basca Estibaliz Urresola Solaguren en el llargmetratge de ficció, que compta amb la participació de TV3, arriba a les pantalles del D'A Festival de Cinema per la porta gran després de formar part de la Secció Oficial de la Berlinale, on la seva protagonista, la joveníssima Sofía Otero, va guanyar l'Os de Plata a la millor interpretació.

Produïda per l'empresa biscaïna Gariza Films (Nora, Akelarre, Cordes), la catalana Inicia Films ("Estiu 1993", "Las Niñas") i amb la producció associada de la basca Sirimiri Films ("Polvo somos", "Cuerdas"), "20.000 especies de abejas" compta amb un equip artístic i tècnic integrat gairebé exclusivament per dones.

El càsting està encapçalat per la jove Sofia Otero, Patricia López Arnaiz (guanyadora del premi Goya a Millor Interpretació Femenina per "Ane"), Ane Gabarain ("Pàtria"), Itziar Lazkano ("Estoy vivo"), Martxelo Rubio ("Maixabel"), Sara Cózar ("Erlauntza"), Miguel Garcés ("Intimidad"), Unax Hayden ("Irati") i Andere Garabieta. 

El film explica la història de la Cocó, de vuit anys, que no encaixa amb les expectatives de la resta i no entén el per què. Tots al seu voltant insisteixen a anomenar-lo Aitor,  però ella no es reconeix en aquest nom ni en la mirada dels altres. Ane, la seva mare (Patricia López Arnaiz), immersa en una crisi professional i sentimental, aprofitarà les vacances per viatjar amb els seus tres fills a la casa materna, on resideix la seva mare Lita (Itziar Lazkano) i la seva tia Lourdes (Ane Gabarain), estretament lligada a la cria d'abelles i la producció de mel. Aquest estiu, que canviarà les seves vides, obligarà aquestes dones de tres generacions molt diferents a enfrontar-se als dubtes i els temors. I, sobretot, a Ane a ser per fi honesta amb si mateixa. 

Rodada en castellà, eusquera i francès, "20.000 especies de abejas" està escrita i dirigida per Estibaliz Urresola Solaguren. La pel·lícula compta amb el finançament de l'ICAA; la participació d'EITB, RTVE, Movistar Plus+, TV3, el govern basc i la Diputació Foral d'Àlava; la col·laboració de la Diputació Foral De Bizkaia i amb finançament d'EbakI.

La secció Un impulso colectivo

Aquest any, aquesta emblemàtica secció del festival, que dona visibilitat al novíssim cinema fet a Espanya i Catalunya, celebra el seu desè aniversari i TV3 hi tindrà representació amb 3 títols: el llargmetratge "Upon Entry" i els documentals "Alteritats" i "Tota una vida".

"Upon Entry", participat per TV3, és l'òpera prima dels cineastes Alejandro Rojas i Juan Sebastián Vásquez i està protagonitzat per Alberto Ammann ("La nit més llarga"; "Narcos") i Bruna Cusí ("Estiu 1993"; "Incerta glòria"). A més, Ben Temple ("Ningú vol la nit"; "En el corredor de la muerte") i Laura Gómez ("Orange is the new black") formen part del seu atractiu repartiment internacional.

Explica la història del Diego, urbanista veneçolà, i l'Elena, ballarina contemporània de Barcelona, que es muden als Estats Units amb els seus visats aprovats per començar una nova vida. La seva intenció és impulsar les seves carreres professionals i formar una família a "la terra de les oportunitats". Però, en entrar a la zona d'immigració de l'aeroport de Nova York, són conduïts a la sala d'inspecció secundària, on seran sotmesos pels agents Vásquez i Barrett a un desagradable procés d'inspecció i a un interrogatori psicològicament extenuant, en un intent de descobrir si la parella pot tenir alguna cosa a amagar.

"Upon Entry" és una producció de Zabriskie Films ("Callback", "El practicante"), Basque Films ("El hoyo") i Sygnatia ("Los demonios de la sangre", "The Monkey"), que ha comptat amb el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals, la Comunitat de Madrid, el govern basc, el programa MEDIA d'Europa Creativa i la participació de TV3. La pel·lícula està produïda per Carles Torras, Carlos Juárez, Xosé Zapata, Sergio Adrià i Alba Sotorra ("El Retorn: la vida després de l'Isis").

"Alteritats", d'Alba Cros i Nora Haddes, és un documental que recull la veu de diferents vivències lesbianes de quatre generacions residents a Catalunya, una genealogia. Un recorregut molt íntim de vides que es van entrellaçant, a través les quals es va descobrint en què consisteix cohabitar en un món estructuralment heterosexual i alhora fer part del col·lectiu LGTBIQ+. "Alteritats" és un material sensible i contemporani que porta a la pantalla altres vides possibles.

El documental, que té prevista l'estrena en la seva versió televisiva al "Sense Ficció", està escrit i dirigit per Alba Cros Pellisé i Nora Haddad Casadevall i és una producció d'Amor y lujo amb la participació de TV3.

El llargmetratge documental "Tota una vida", de Marta Romero, una producció de Distinto Films en coproducció amb TV3, retrata l'emotiva història d'amor de més de 60 anys dels avis de la directora: la Trini, malalta d'Alzheimer, i el Paco. Marta Romero va començar a gravar la seva àvia fa 12 anys amb la intenció d'atrapar el temps que la malaltia li robaria.

El documental, que s'estrenarà properament al "Sense ficció", és una pel·lícula feta de retalls: les gravacions domèstiques amb les quals Marta Romero ha retratat els seus avis durant aquests 12 anys. La seva és una història d'amor entranyable i única que Romero captura amb la seva càmera per salvar-la del pas dels temps i de l'oblit. Un amor que s'estén a tota la família i que es posa a prova quan l'Alzheimer es creua en les seves vides.

Sessions especials fora de concurs

"Unicornis" és el primer llargmetratge d'Àlex Lora, produït per Inicia Films ("Las niñas", "Uno para todos", "Estiu 1993") i Jaibo Films ("Espíritu Sagrado") i amb la participació de TV3. Té un repartiment del film coral encapçalat per Greta Fernández, a la qual acompanyen Elena Martín, Alejandro Pau, Nora Navas, Pablo Molinero i Lídia Casanova, entre d'altres. A més de ser-ne el director, Lora també forma part de l'equip de guionistes, al costat de Pilar Palomero, Marta Vivet i María Mínguez.

Greta Fernández interpreta l'Isa, una noia de ciutat que, en aparença, sembla que ho té tot ben encarrilat. És intel·ligent, guapa, jove, espontània i segura de si mateixa. feminista i poliamorosa. Quan el Guillem li proposa que siguin una parella monògama, l'Isa no està segura de voler canviar la seva manera de viure. Davant d'aquesta indecisió, el Guillem decideix trencar la relació i l'Isa ha de tornar a casa de la seva mare.

Vivint en un món d'aparences i comoditats, els dubtes entre nous i antics amors, la fascinació per nous amics que fan que deixi enrere els antics, els dubtes professionals davant de la seva moderna però precària feina, faran que les contradiccions de l'Isa i el seu estil de vida surtin a la llum i el seu món es vagi ensorrant.

"Néixer per néixer", el nou documental de Pablo García Pérez de Lara, que es presentarà el D'A Festival de Cinema de Barcelona, està participat per TV3 i s'estrenarà properament a l'espai "El documental" de la cadena.

En un món en què l'instint de superació ens aboca al conflicte, són poques les escoles públiques que basen l'educació en la cura de les emocions. Garcia Pérez de Lara segueix un grup de nens i nenes que el 2010 van inaugurar l'escola Congrés-Indians. Després de 9 anys d'obrir cursos, ara ja com preadolescents i s'acomiaden de l'escola que estimen i que els ha acompanyat, tant en la llum com en l'ombra.

"Néixer per néixer" és un viatge de comiat a la infància i una alenada d'aire fresc que convida a creure que en el futur, el diàleg, la pausa i l'observació seran el camí a seguir per comprendre'ns els uns als altres.

El documental és una producció de Falca Visual en coproducció amb Edna Cinema, la participació de TV3, l'Institut Ramon Llull, el Consorci d'Educació de Barcelona Districte de Sant Andreu, Milanta, GTA Assessoria, Montessori para todos, Jugar i Jugar, SENDA, Baleària i el suport de l'ICEC.

tv3.cat/ficcioicinema
tv3.cat/documentals

Anar al contingut