La borsa espanyola en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
La borsa espanyola en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Madrid

L'Ibex puja mig punt i tanca per sobre dels 9.700

Tot i les tensions financeres a Europa, avui ha estat una jornada de guanys a les borses. Al parquet espanyol, els inversors també han calmat els ànims i l'Ibex ha aconseguit tancar en positiu. La banca ha moderat les pèrdues i això ha permès al selectiu espanyol recuperar posicions: l'Ibex ha pujat mig punt i s'ha situat per sobre dels 9.700.

Actualitzat
La borsa espanyola ha pujat un 0,52% i ha recuperat el nivell dels 9.700 punts, impulsada per l'avenç dels mercats internacionals i la publicació d'estadístiques d'ocupació i consum nord-americans favorables. D'aquesta manera, el principal indicador del mercat espanyol, l'Ibex-35, ha pujat 50,80 punts, el 0,52%, fins als 9.742,50 punts, de manera que les pèrdues acumulades enguany baixen al 18,4%.

La borsa havia obert amb petits guanys que es van evaporar ràpidament mentre queia la cotització de l'euro fins a 1,328 dòlars, després d'haver obert a 1,34. Amb el teló de fons de la vaga general a Portugal, la rebaixa de la qualificació creditícia d'Irlanda per l'agència de mesurament de risc Standard & Poors, i la pressió del mercat de deute, una hora després de l'obertura, la borsa perdia el nivell dels 10.600 punts. 

Però la millora de la confiança empresarial alemanya al novembre -segons l'índex IFO- i la pujada del 0,8% del PIB del Regne Unit en el tercer trimestre, la borsa reduïa les seves pèrdues. Així, al migdia i malgrat la baixada del 3,8% de les comandes industrials a la zona euro al setembre, el mercat tornava a registrar guanys.

Les dades econòmiques dels EUA -algunes de favorables i altres de no tant- i el posterior avenç de Wall Street han servit per sostenir la pujada del mercat. De les dades positives dels Estats Units han destacat l'alça del 2,1% de les peticions d'hipoteques setmanals, el descens de les sol·licituds setmanals per al cobrament del subsidi d'atur -de 441.000 a 407.000-, l'augment del 0,5% dels ingressos personals -la despesa va créixer el 0,4%- i la millora de la confiança dels consumidors. Per contra, van descendir als EUA les comandes de béns duradors el 3,3% al mes passat o la venda de cases noves un 8,1%.

Amb la pujada de l'1% de Wall Street en l'obertura, la influència d'alguna d'aquestes dades i el pla d'austeritat presentat per Irlanda per complir amb les condicions del rescat financer, la borsa s'apropava als 9.800 punts, nivell que no ha pogut superar al final de la sessió, quan el barril de Brent pujava a 85,5 dòlars.

Excepte Iberdrola, que ha caigut el 1,43%, la resta dels grans valors han pujat: BBVA, el 0,9%; Repsol, el 0,62%; Telefónica, el 0,41%, i Banc Santander, el 0,27%. La pujada més forta de l'Ibex correspon a Iberia, que ha guanyat el 3,58%, seguit del Banc Popular, que ha avançat el 2,89%, mentre que Inditex ha guanyat el 2,74%; Grifols, el 2,35%, i Abengoa, el 2,29%.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut