Anar a la navegació principal
Autors

Les "Llegendes de bruixes", de David Martí

El pas del temps i la feina feta han convertit David Martí en una mena d'especialista en bruixes. Nascut a Barcelona l'any 1970 va treballar com a professor i com a responsable de projectes lligats a les noves tecnologies

El pas del temps i la feina feta han convertit David Martí en una mena d'especialista en bruixes. Nascut a Barcelona l'any 1970 va treballar com a professor i com a responsable de projectes lligats a les noves tecnologies. Però un bon dia va decidir penjar els hàbits tecnològics i apuntar-se a la vida analògica d'explicar històries. "Les bruixes d'Arnes", el seu llibre, es va convertir en tot un èxit i de fet, li va obrir una mena de camí fructífer i interessant que s'ha concretat en nous llibres com "La metgessa de Barcelona", "Les dones sàvies de la muntanya", "El caçador de bruixes" o aquest "Llegendes de bruixes i altres històries dels boscos" que acaba de publicar B.cat. També es dedica a fer conferències sobre bruixes, dones sàvies i remeieres i dirigeix i presenta el programa literari "El club Dante" a Ràdio 4.Tenint en compte que l'essència de la bruixeria va molt lligada a la terra, a la cultura ancestral i a moltes de les tradicions catalanes, en aquesta ocasió el que fa el David és bastir un llibre a cavall entre la narrativa oral i l'assaig divulgatiu que enceta amb les teories de l'antropòleg escocès sir James George Frazer que planteja que, de fet, no hi ha tanta distancia entre la bruixeria i la ciència i es belluga amb comoditat per aquests territoris molt lligats als orígens d'aquestes històries, la transmissió oral, els contes explicats a cau d'orella, amb la voluntat de no perdre les essències o, senzillament, per a fer una mica de por als més petits.
El llibre ens introdueix en els antecedents de la màgia, en el seu paper fonamental en algunes cultures ancestrals que queda reflectit sense cap dubte en vestigis egipcis o en cites bíbliques. Després ens parla de les metgesses medievals, dibuixa el perfil d'una bruixa, ens ajuda a conèixer els costums de les Valls d'Àneu, l'evolució de la cacera de bruixes a Catalunya entre el 1424 i el 1622, com era un judici per bruixeria, per entrar finalment en els mètodes de protecció contra les bruixes i en el paper mític dels grans boscos i dels arbres mil·lenaris.
A partir d'aquí Martí se centra directament en Catalunya i comença a fer un recorregut geogràfic viu i intens per tots els racons. Al nostre país hi ha centenars de llegendes de bruixes, ell les recull, les selecciona, les fa seves i aconsegueix transmetre una mirada global i a la vegada local que acaba sent una meravellosa panoràmica d'aquesta realitat mítica que forma part de la nostra tradició. La fascinació per les bruixes que tots sentim amb més o menys intensitat, els molts indrets on la topografia viu lligada als ritus màgics i, en definitiva, una mirada càlida a les essències, un treball singular que ens mostra novament la capacitat de David Martí per entrar amb habilitat passió i rigor en aquest univers ric, emocionant, omnipresent i viu. "Llegendes de bruixes", s'arrodoneix amb un diccionari de bruixeria i amb les il·lustracions d'Albert Alforcea.El mateix David ens parla de les seves impressions personals amb el llibre a les mans.

Escriure "Llegendes de bruixes i altres històries dels boscos" ha estat com viatjar al passat i recordar aquelles nits d'hivern a la vora del foc en les que els avis d'Arnes m'explicaven velles històries protagonitzades per bruixes i templers.
Sense saber-ho, amb una delicadesa i un tacte que encara em fan posar la pell de gallina, em van emmetzinar per sempre més amb el verí més dolç que es pugui conèixer: el de sentir-se orgullós d'allà on venim, de les arrels que fan que el nostre cor pertanyi a un lloc i no a un altre. Em feien obrir els ulls com plats quan em parlaven d'encanteris, ungüents i herbes remeieres que, amb gran sorpresa, em donava l'àvia per fer-me passar els mals de panxa, mentre em guinyava l'ullet. Escriure "Llegendes de bruixes i altres històries dels boscos" ha estat com tornar a la infantesa. I no puc deixar de somriure.
Desitjo que gaudiu d'aquest llibre màgic.


Gràcies, David.

Anar al contingut

Jordi Cervera

Vaig néixer a Reus, un fet que, segons expliquen algunes veus (totes reusenques) ja és un mèrit; vaig començar molt aviat a llegir i anys més tard a treballar de periodista i a escriure per plaer, és a dir, per vici. A hores d'ara no tinc gaire clar si he après a fer mínimament bé cap de les tres coses i per aquest motiu tampoc no puc garantir que aquestes pàgines arribin en algun moment a ser sòlides i unitàries. Però ja se sap, les tombarelles mentals, encara que siguin al ciberespai, ja el tenen aquest perill afegit. Sort!

Cerca posts del blog
Últims posts