Paulo Lameiro és etnomusicòleg, pedagog i fundador de Musicalmente, una companyia portuguesa que s'ha convertit en tot un referent pel que fa als concerts per a nadons. A banda de dirigir un conservatori, participa en nombrosos programes i projectes artístics, socials i de salut arreu del món. "Set de sons" reflexiona amb ell sobre el poder transformador de la música i la seva importància en les edats primerenques. Descobrirem trucs per fer música en família i sabrem com ens hi pot ajudar la bava dels bebès. A les seccions: visitarem Portugal amb una cançó de bressol i caminarem majestuosos amb Claudio Monteverdi.
ESCOLTA-HO ARALes cançons de bressol són un pont de tendresa entre generacions i també entre cultures. A través del treball discogràfic "Udolç", Alba Careta i Henrio n'han recuperat algunes de tradició oral recollides en el cançoner del Càntut. Ara ens les presenten reelaborades per reivindicar-ne l'ús social. En parlem en un "Set de sons" on també escoltarem algunes de les melodies que han acompanyat el son dels infants d'arreu i descobrirem com l'Opus 49 n.4, de Johannes Brahms, es va convertir en la cançó de bressol més popular del món.
"Set de sons" descobreix dos espectacles familiars molt diferents, on l'art i la música ens embolcallen i creen un món de percepcions i emocions. D'una banda, parlarem de "Paisatges - Estudi 1" de la companyia Creamoviment amb Cristina Martí, Toni Viñals i Marc García. De l'altra, anirem fins a l'Auditori per obrir "Toy Box", el nou espectacle del servei educatiu amb l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya sota la direcció musical de Beatriz Fernández i Marta Pazos a la direcció escènica. A les seccions didàctiques: el piano com a instrument de percussió amb Béla Bartók i el ballet "Pulcinella" d'Igor Stravinsky.
El patrimoni català de cantarelles infantils per jugar és molt extens i variat: hi ha cançons de dits, de falda, de mans o de saltar a la corda, per exemple. La tradició oral les ha anat traspassant de generació en generació, però, malauradament, cada cop són menys presents en la vida de la mainada. "Set de sons" parla de la importància de recuperar-les i de quins usos poden tenir amb el mestre, animador i divulgador de jocs Miqui Giménez. A més, descobrim el resultat de "Cacem i cantem cançons", un projecte organitzat pel Càntut a diferents escoles de Cassà de la Selva. La selecció musical i les seccions didàctiques també giren a l'entorn de les cançons de joc.
La música en família pot ser la porta d'entrada i una eina transversal per acompanyar els infants en la descoberta del món. "Set de sons" dedica un programa a músiques que ens apropen els insectes. És el cas del disc "Som i serem", del grup 2 Princeses Barbudes, que ens presentarà un dels seus membres, Marc Marcé. A més, el programa fa una selecció de composicions d'èpoques ben diverses a l'entorn dels insectes. A més, a les seccions didàctiques: "El grillo", de Josquin Des Prés, i "Una marxa de vespes sobre utensilis de cuina", de Ralph Vaughan Williams.
Set de sons parla amb Eduard Acedo, Anna Berruezo i Enric Sans, de la Cia Capgira, del seu espectacle "Rebobina", un viatge a través de la història de la música. Amb només tres instruments, arranjaments acurats i una posada en escena plena de màgia i humor, "Rebobina" ens proposa descobrir en família algunes de les composicions més significatives de totes les èpoques i estils. A més, a les seccions didàctiques, ballarem els contrastos de la Simfonia n.5 de Ludwig van Beethoven i tastarem les versions diverses que ha inspirat el "Let it be" de The Beatles.
L'òpera és un espectacle molt complert que impacta en les emocions dels espectadors. Malgrat això, socialment encara arrosseguem certs prejudicis i sovint pensem que no agradarà als infants perquè no la poden entendre. "Set de sons" apuntarà algunes idees i recursos per acostar l'òpera als més petits a través de l'experiència del tenor Marc Sala, director artístic d'AprÒpera. A més, en les seccions didàctiques i en la selecció musical, el programa oferirà un tast d'alguns fragments de les òperes més adequades per al públic infantil.
La cobla és una formació catalana única arreu del món. Malgrat aquesta singularitat sembla que socialment va perdent presència i això augmenta el desconeixement que en tenen els infants i les famílies. A més a més, a les escoles de música i als conservatoris, instruments com la tenora i el tible són minoritaris i hi ha poca oferta formativa. "Set de sons" en parla amb Elisenda Vilarrúbias, mestra de l'Escola de Música de Tarragona i una de les responsables de crear els mètodes pedagògics del tenoret i el tiblet. A més, coneixerem la degana de les cobles infantils, la Santa Maria de Blanes, amb el seu director, Jordi Sacristán. A les seccions didàctiques, passejarem per "La vall dels ecos" amb Joaquim Serra, ballarem funky amb Marc Timón i descobrirem el conte de la "Ballarina i el soldadet de plom" amb Francesc Cassú.
L'oferta de concerts i espectacles per a nadons cada cop és més gran. Tot i així, sovint les propostes per a edats primerenques són poc estimulants per als pares i mares. És per això que la Cia Ninnus ha ideat "Juguem?", un concert espectacle amb un repertori on hi trobem peces molt conegudes del jazz, el pop o el rock adaptades a la sensibilitat auditiva dels infants. En parlarem al "Set de sons" amb els músics Adrià Bauzó, Xavi Molina i Pau Sánchez. A més, a les seccions didàctiques, ens mourem a ritme del jazz estil Nova Orleans i cantarem en família "Beautiful that way".
Tot i que la música és un llenguatge universal, massa sovint molts de nosaltres només hi tenim un paper d'espectadors i oients. "Set de sons" demostra que tothom pot ser i sentir-se músic a través de l'experiència de Santi Carcasona, bateria i facilitador de cercles de percussió i de boomwhackers en l'àmbit pedagògic i en el d'empresa. Descobrirem el seu mètode online "Tocant t'ho canto", pensat per ajudar a la introducció de la música comunitària tant a l'escola com en família. A la selecció musical i a les seccions didàctiques, la percussió serà la gran protagonista, amb un recorregut per diferents gèneres, estils i èpoques.
Les lletres surrealistes, el directe festiu i la curiositat per les músiques folk d'arreu del món han acabat conferint un estil propi a El Pony Pisador. Sense plantejar-s'ho d'entrada, el grup ha trobat molts fans entre els infants. Per satisfer aquesta demanda, ha creat un nou format dedicat al públic familiar anomenat El Pony Menut. "Set de sons" en parla amb dos dels membres de la banda, Guillem Codern i Miquel Pérez. A més, a les seccions didàctiques descobrirem com podem utilitzar el repertori d'El Pony Pisador per descobrir en família i a l'escola estils, gèneres, recursos musicals i cultures diverses.
L'expressió artística és intrínseca als éssers humans. És tan necessària, que, de fet, segons les Nacions Unides, és un dret. "Set de sons" parla de la feina de l'associació ARTransforma, dedicada a acostar l'art a diferents col·lectius que normalment en queden exclosos. En descobrirem la trajectòria, la filosofia i l'experiència amb la seva fundadora i directora, Queralt Prats, i també amb la ballarina Cristina Gubern. A les seccions didàctiques, Robert Schumann ens traslladarà a un conte de fades i amb Johann Sebastian Bach ballarem totes les danses que amaga una suite barroca.
Estimular en els infants el gust i la sensibilitat per l'art, en totes les seves formes i disciplines, és positiu per al seu creixement emocional i intel·lectual. "Set de sons" hi reflexiona amb Marc Hervàs i Clara Dalmau, productors d'espectacles per a tots els públics plens de música clàssica amb la Companyia del Príncep Totilau i el Ballet Imperial de la Reina Rosamunda. A les seccions didàctiques: els ressons de la infància de Frederic Mompou i l'entrellat d'un títol estrany del "Children's Corner" de Claude Debussy.
L'arribada d'un nadó a la família és un període d'alegria però també d'incerteses i reptes. La música pot ser un recurs molt valuós a l'hora d'acompanyar els infants i les mares i pares a fer aquest viatge emocional. En parlem amb Carla Gordo, pedagoga, especialista en Sound Birthing, màster en Musicoteràpia i alma mater del grup de música en família Rumba Menuda. A més, la selecció i les seccions didàctiques giraran a l'entorn de la rumba.
La música és un llenguatge universal però, sovint, els mètodes pedagògics no compten amb recursos per fer més inclusiu el seu aprenentatge. "Set de sons" parla amb Joan Capafons, psicòleg, musicoterapeuta i fundador de CapaPublisher, una editorial de materials de pedagogia musical que tenen en compte la diversitat funcional. A les seccions didàctiques, Coloma Bertran dona veu als més petits amb "Som els infants" i ballem els diferents ritmes de la terra amb Arnau Obiols.
La música pot servir per a moltes coses, fins i tot, per fer-nos més resilients a la desgràcia, a la impotència davant d'una situació injusta o, fins i tot, a una malaltia. "Set de sons" dedica un programa a investigar diferents vessants d'aquesta idea. D'una banda amb Maria Rosa Gutiérrez, metge de família a l'atenció primària i musicoterapeuta, parlarem de com la música pot ser una eina de salut per a petits i grans. De l'altra, descobrirem la història amagada i codificada darrera dels espirituals negres i el gòspel. A les seccions didàctiques, Elvis Presley i la cançó preferida de la seva mare i un tren que ens portarà d'Egipte als Estats Units.
La música és l'estímul que més zones del cervell activa. Conèixer com ho fa i per què pot ser molt beneficiós a l'hora de potenciar l'aprenentatge i la salut de la mainada. "Set de sons" parla de la importància d'aplicar la "neuromúsica" en la nostra vida quotidiana amb Jordi Jauset, doctor en Comunicació, enginyer i màster en Psicobiologia i Neurociència i codirector del Màster de Neuromúsica de NUS Agency. A més, la selecció musical gira a l'entorn d'algunes composicions que ajuden a la concentració i a les seccions didàctiques enfortim el vincle familiar amb la veu i el tacte i descobrim per què els ritmes sincopats ens fan ballar.