Madrid

Zapatero reconeix que tornaria a votar l'Estatut, convençut de la seva "constitucionalitat"

La sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya ha tornat a sortir al ple del Congrés dels Diputats. A una pregunta del diputat d'ICV Joan Herrera, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha respost que si avui hagués de tornar a votar l'Estatut de Catalunya a la cambra baixa "votaria amb el mateix convenciment de la seva constitucionalitat". Zapatero ha manifestat el seu desig que la sentència que emeti l'alt tribunal "consolidi el projecte de desenvolupament territorial d'Espanya", procés en què l'Estatut català "és una peça important".

Actualitzat
El diputat d'ICV Joan Herrera ha preguntat al cap de l'executiu la seva opinió sobre l'editorial publicada la setmana passada pels 12 diaris que s'editen a Catalunya i en què es defensava l'Estatut apel·lant a la "dignitat de Catalunya".

Zapatero ha respost que aquesta editorial expressa "un sentiment majoritari de la societat catalana, que desitja més autogovern, ser respectada i que ningú de la resta d'Espanya utilitzi la seva voluntat d'autogovern per enfrontar territoris". L'editorial demostra que Catalunya "desitja seguir aportant tot el que ha aportat històricament en termes econòmics, culturals i socials al projecte comú d'Espanya, l'Espanya democràtica actual", ha afegit el president del govern espanyol.

La renovació del TC

A banda d'aquesta pregunta, Herrera ha reclamat a Zapatero una renovació del Tribunal Constitucional i una reforma de la llei orgànica de l'alt tribunal perquè estan "en joc moltes coses". I és que quatre magistrats continuen exercint tot i que el seu mandat ha expirat. El TC serà el "cor de la democràcia" però és "un cor malalt" i necessita una intervenció. "Està en joc la Catalunya de la qual jo formo part, que entenc que Espanya és un estat federal i que això té espai a la Constitució", ha afegit Joan Herrera.

Zapatero ha dit que cal evitar "judicis previs" sobre la sentència de l'Estatut i que cal deixar treballar els jutges amb "llibertat, autonomia i independència". Així mateix, ha afegit que s'ha d'acceptar la sentència i que ha de "tenir el suport de la majoria dels ciutadans". "Parlarem quan la sentència es produeixi", ha afirmat el president del govern espanyol.

Tant Herrera com Zapatero han responsabilitzat el PP d'aquesta situació per haver recorregut allò que han acceptat en altres estatuts d'autonomia; haver entrat en una guerra d'acusacions i haver bloquejat la renovació dels TC.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut