Barcelona

Mas considera un error que Montilla no convoqui una cimera de partits abans que el Constitucional dicti sentència

El futur de l'Estatut i la seva possible retallada per part del Tribunal Constitucional continua centrant el debat polític a Catalunya en una setmana especialment moguda en aquest sentit per l'editorial conjunt de 12 diaris catalans. D'unitat, però en aquest cas política, n'ha parlat Artur Mas. El líder de CiU, en declaracions a l'espai "L'entrevista" de Catalunya Informació, retreu al president Montilla que s'equivoca no convocant una cimera de partits catalans abans que el Constitucional dicti sentència. Ho ha considerat un error i diu que Montilla "no està a l'altura de les circumstàncies".

Actualitzat
El president de la Generalitat no convocarà les forces polítiques catalanes abans que hi hagi sentència sobre l'Estatut per discutir sobre com ha de ser la resposta davant d'una eventual retallada del text. Això és el que ha comunicat per carta al cap de l'oposició, Artur Mas, que ha aprofitat els micròfons de Catalunya Informació per qualificar aquesta actitud d'error i de decebedora.

El president de CiU ha acusat el de la Generalitat d'estar paralitzat i li demana que estigui a l'altura de les circumstàncies i reaccioni com aquesta setmana ho ha fet la premsa catalana en l'editorial conjunt.

El president català és partidari de celebrar aquesta cimera després que l'alt tribunal es pronunciï. Un tribunal que Mas considera que hauria de descartar emetre una sentència davant del seu "desprestigi i divisió". El president de CiU no ha estalviat crítiques als grans partits espanyols, PP i PSOE, a l'hora de valorar la que ha qualificat de "situació esperpèntica del TC", perquè ni fa la seva feina ni tampoc hi ha acord sobre la renovació dels magistrats que ja han esgotat el seu mandat.

"Si no hi pot haver sentència, que diguin que no la faran i que deixin l'Estatut en pau", ha conclòs Mas, que també ha demanat al govern que s'esforci per fer complir la llei catalana i intensificar el seu desplegament.

"Segur que s'han quedat curts"

Més enllà de l'Estatut, en l'entrevista també s'ha parlat d'altres temes d'actualitat, com l'acord a què han arribat PSC i ERC sobre l'impost de successions. Mas diu que s'ha d'esperar a saber-ne tot el contingut per valorar-lo, però està convençut que el tripartit es quedarà curt. El líder nacionalista aposta per reduir-lo fins al 99%, perquè l'eliminació total és competència de l'Estat.

El cap de l'oposició s'ha mostrat satisfet que la pressió de CiU hagi fet que el tripartit es plantegés, almenys, la reducció de l'impost i assegura que aquesta qüestió és un dels compromisos més ferms al programa dels convergents per a les pròximes eleccions al Parlament.

I parlant d'eleccions, Mas ha indicat que la federació nacionalista ha de treballar per aconseguir ser la formació més votada i amb més escons a les eleccions autonòmiques del 2011, com pronostiquen totes les enquestes. Ha advocat també per un govern de CiU "sense crosses" i capaç d'arribar a acords amb totes les forces parlamentàries.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut