Madrid

De la Vega demana calma i assossec en el debat de l'Estatut i confia en una sentència raonable

L'editorial conjunt de dotze diaris catalans en defensa de l'Estatut ha arribat al Consell de Ministres. En la roda de premsa posterior a la trobada ministerial, la vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha demanat "calma i assossec" en el debat al voltant de l'Estatut català mentre s'està a l'espera d'una sentència del Tribunal Constitucional, la qual està completament segura que serà "raonada i raonable". De la Vega també ha recordat que el text estatutari compta amb plena legitimitat, ha rebut el suport de dos parlaments, la ratificació ciutadana i s'està aplicant amb normalitat democràtica.

Actualitzat
La vicepresidenta primera ha dit que el govern respecta les decisions legítimes expressades per les forces polítiques i els mitjans de comunicació, així com també les declaracions en sentit contrari que ha suscitat l'editorial conjunt. De la Vega considera que tant unes com altres són "reflex del pluralisme i la llibertat que consagren l'ordenament jurídic espanyol, i fonamenten la democràcia".

A la pregunta de si el govern se sumaria a la crida del PSOE perquè el PP retiri el recurs d'inconstitucionalitat, De la Vega ha assenyalat que l'executiu no fa comentaris sobre aquest assumpte, ha insistit en el "respecte i la calma" i a deixar el Tribunal Constitucional "que faci la seva feina".

L'Estatut de Catalunya i la resta d'estatuts que s'han aprovat es regeixen pels mateixos principis, per la qual cosa la vicepresidenta del govern ha insistit a "aparcar l'alarmisme que sembla que s'està transmetent, esperar la sentència i, quan aquesta es produeixi, acatar-la i, a partir d'aquí, valorar-la amb llibertat de criteri i amb la raó". "Quan coneguem la sentència -ha afegit- el govern la valorarà en tota la seva amplitud".

Que triguin el temps que vulguin

Sobre la reforma del Constitucional i l'emissió de les seves sentències de manera més ràpida, Fernández de la Vega ha dit que cal deixar que l'alt tribunal "utilitzi el temps que consideri oportú per pronunciar-se sobre l'Estatut". Ha insistit que a tots ens agradaria que les sentències, quan són importants, es produïssin en un temps més curt, però els temps del Constitucional "exigeixen debat i reflexió".

Ha afegit que en aquest cas "no hi ha cap problema per esperar perquè l'Estatut està funcionant" i els ciutadans s'estan beneficiant de l'aplicació de la norma "que tots vam aprovar".

La renovació del TC necessita consens


Fernández de la Vega també ha parlat de la renovació del Tribunal Constitucional. Ha dit que el més raonable és que es compleixi la llei i es produeixi la renovació però per a això fa falta "voluntat política, en el sentit de consens".

La vicepresidenta ha dit que la renovació de l'alt tribunal "s'abordarà segurament" a la reunió que mantindrà el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, amb el líder del PP, Mariano Rajoy, el pròxim mes de desembre.

Anar al contingut