Madrid

Els diaris es fan ressò de l'editorial sobre l'Estatut i els més propers a la dreta el critiquen durament

Acció-reacció. Els mitjans d'arreu de l'Estat parlen de l'editorial conjunt de dotze diaris catalans sobre la sentència del Tribunal Constitucional. I alguns ho fan amb una visió molt crítica. Mentre entitats, col·lectius i internautes s'adherien a la causa, a Madrid preparaven una resposta contundent. Els diaris més propers a la dreta carreguen durament contra la reflexió catalana. En concret, l'"ABC" publica un editorial amb el títol "La dignitat de la Constitució", "El Mundo" obre amb "Montilla i els nacionalistes aplaudeixen els seus 12 diaris", i, finalment, "La Razón" resumeix la indignació espanyola amb un "Que deixin en pau el TC". Els diaris catalans, en canvi, es feliciten per la resposta a la seva crida.

Actualitzat
Els editorials d'alguns diaris de Madrid responen contundentment a la defensa de l'Estatut dels rotatius catalans. Si el mateix dia "El Mundo" ja dedicava el seu editorial a enumerar les "fal·làcies", deia textualment, de l'editorial dels diaris catalans, l'endemà tant aquest com la resta dels diaris de Madrid també s'han esplaiat en aquesta qüestió.

"El País" defensa que tanta pressió suposa qüestionar la legitimitat del Constitucional, en la línia de les maniobres del PP quan va presentar el recurs, i conclou que l'editorial apel·la a una unitat política impròpia d'una societat complexa i moderna com la catalana.

"La Razón" denuncia la irresponsabilitat dels diaris i dels dirigents catalans -i del PSOE- a l'hora de pressionar el tribunal i saltar-se la separació de poders. Creu que cal acatar la sentència ja que, si no, es debilitaria el sistema democràtic. De fet, "La Razón" és molt vehement en el seu editorial, que titula "Deixin en pau el TC". El diari demana "respecte al Tribunal Constitucional i a les regles de la democràcia" i assegura que "arremetre contra l'alt tribunal per una sentència que encara no existeix és greu i irresponsable".

L'"ABC" diu que el problema no és el Tribunal Constitucional sinó la Constitució, i que si cal acceptar noves normes de convivència, el nou Estatut no és legal perquè s'hauria de reformar la Constitució. En un editorial titulat "La dignitat de la Constitució", en referència al títol de l'editorial dels mitjans catalans, "La dignitat de Catalunya", el diari titlla de ridículs els arguments per defensar la singularitat catalana i conclou que la defensa banal i temerària de l'Estatut comença en una irresponsabilitat del president Zapatero.

L'"ABC" també mostra en portada un acudit gràfic en què es veu José Luis Rodríguez Zapatero conduint una bicicleta enmig d'un pedregar anomenat Estatut. El diari qualifica l'editorial dels diaris catalans d'ultimàtum i els acusa d'utilitzar la figura del rei, i afirma que ni el Congrés, ni el Senat, ni el govern espanyol ni el Parlament català són els titulars del poder constituent, i que les regles de joc només es poden canviar amb una reforma de la Constitució.

I "El Mundo" apel·la als milions d'espanyols que van votar la Constitució, i qualifica de "vademècum" de disbarats l'editorial català: creu que defensar la Constitució davant un nacionalisme disgregador no és un retrocés, denuncia els que volen passar per sobre de la norma i creu que l'amenaça d'una legítima resposta és un intent de coacció al tribunal.

El rotatiu afirma que "si, evidentment, és respectable la voluntat dels 1,9 milions de catalans que van votar a favor del nou Estatut fa tres anys, vuit vegades encara més respectable és la voluntat dels 15,7 milions de ciutadans que van votar a tot Espanya a favor de la Constitució l'any 1978". "El Mundo" conclou que ara a l'editorial s'hi ha ahderit el Barça, i que facin el que facin serà un gol en pròpia porta.

A Catalunya, en canvi, els diaris es feliciten pel ressò de la iniciativa. "El Periódico de Catalunya" opta per "Fort suport a l'editorial conjunt sobre l'Estatut", "La Vanguardia" destaca "Mobilització cívica en defensa de l'Estatut", i l'"Avui" titula "Els mitjans empenyen els polítics contra el TC". Els únics diaris que no tracten l'editorial a l'obertura són "20 Minutos" i l'edició barcelonina d'"El Punt", que obre amb "L'ADN de Pere II obre la porta a grans descobertes sobre els reis catalans".
NOTÍCIES RELACIONADES
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut