Barcelona

Els ajuntaments catalans se sumen a l'editorial conjunt en defensa de l'Estatut

La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) s'han sumat a l'"esperit" de l'editorial conjunt publicat aquest dijous per 12 diaris amb seu a Catalunya en defensa de l'Estatut. A través d'un comunicat, les entitats han afirmat: "Ens volem sumar a l'esperit que comença aquest editorial, i reafirmar-nos en l'esperit que ha caracteritzat els 30 anys de la democràcia local: el compromís amb les institucions i amb el poble de Catalunya des de la proximitat".

Actualitzat
Les entitats municipalistes han assenyalat que l'Estatut ha marcat "un abans i un després" en la forma d'expressar la voluntat pública de Catalunya d'administrar-se institucionalment i, sobretot, per tenir mecanismes de gestió justos, eficaços i eficients, un aspecte que consideren especialment important en el cas dels ajuntaments.

També han criticat el retard del Tribunal Constitucional a dictar una sentència sobre l'Estatut, un escenari que qualifiquen de "preocupant" per al futur de la gestió municipal.

L'FMC i l'ACM han destacat que l'Estatut inclou els municipis per primera vegada dins del sistema institucional de la Generalitat, i han recordat que el text reconeix les competències pròpies dels ajuntaments i la necessitat de tenir un finançament adequat per desenvolupar aquestes competències.

"Posar en perill els avenços aconseguits en la redacció de l'Estatut, tant pel que fa als governs locals, com les diverses millores socials, econòmiques o d'infraestructures que inclou, és amenaçar greument la cohesió social que tant hem treballat per mantenir a Catalunya", han expressat en la declaració conjunta.

Les entitats han fet una crida a tots els ajuntaments catalans perquè s'adhereixin de manera individual a l'editorial conjunt.

Adhesions per part dels ajuntaments

El ple de l'Ajuntament de Barcelona no ha consensuat un pronunciament institucional d'adhesió a l'editorial, tot i l'alt grau de consens polític, ja que tots els grups, menys el PP, compartien el fons del text proposat a última hora per CiU. Finalment no hi ha hagut acord en les formes i la declaració ha caigut de l'ordre del dia del consell plenari.

A Lleida, en canvi, la Paeria ha aprovat una declaració, amb l'abstenció del PP.

DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut