Japó

Yasuo Fukuda substituirà el dimissionari Shinzo Abe com a primer ministre del Japó

El Congrés ha escollit Yasuo Fukuda, de 71 anys, primer ministre del Japó en substitució del dimissionari Shinzo Abe. No ha passat el mateix, però, al Senat, que ha optat pel líder del partit opositor Ichiro Ozawa. No obstant això, la Constitució nipona preveu que, en cas de divisió, preval la votació dels diputats i, per tant, la seva designació està assegurada. Fukuda, exministre portaveu del govern japonès, té la feina d'unificar el partit i el país després dels escàndols financers del seu antecessor.

Actualitzat

Dels 477 vots de la cambra baixa, 338 han estat per a Fakuda i 117 a per Ichiro Ozawa, de 65 anys i líder de l'opositor Partit Democràtic. Els 21 sufragis restants se'ls han repartit les tres formacions minoritàries.

Tanmateix, el sentit de la votació ha estat totalment diferent al Senat. Ozawa s'ha imposat, tot i que ha necessitat dues votacions. I és que l'oposició té majoria a la cambra alta. En la segona votació, Ozawa ha obtingut 133 dels 239 vots emesos i Fakuda, 106.

Ara un comitè analitzarà els resultats, malgrat que es tracta d'una qüestió de tràmit. I és que tot i que Fakuda només ha rebut el vistiplau de la cambra baixa, la seva designació com a primer ministre en substitució d'Abe està assegurada, ja que la Constitució nipona preveu que, en cas de divisió, preval el resultat de la cambra baixa.

Yasuo Fukuda va ser elegit diumenge president del governamental Partit Liberal Demòcrata en substitució d'Abe. Ara l'exministre portaveu del govern japonès té la feina d'unificar el partit i el país després dels escàndols financers del seu antecessor.

El futur primer ministre té un tarannà més moderat que Abe, defensa una política exterior més flexible i una cooperació amb els veïns asiàtics, especialment Corea del Nord i la Xina.

Anar al contingut