Carles Puigdemont i Quim Torra en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont i Quim Torra en una imatge d'arxiu
Brussel·les

Una vicepresidenta del Parlament Europeu apunta al PP, PSOE i Cs pel veto a Puigdemont

La vicepresidenta del Parlament Europeu diu que al·legar "motius de seguretat" és "l'excusa" que va trobar Antonio Tajani davant les pressions per impedir la conferència

RedaccióActualitzat

Heidi Hautala, una de les vicepresidentes del Parlament Europeu, ha criticat la decisió del president Antonio Tajani de no autoritzar la conferència que havien de fer aquest dilluns del president de la Generalitat, Quim Torra, i el seu predecessor, Carles Puigdemont, al Parlament Europeu.

Hautala creu que Tajani ha estat "poc transparent" i que dir que no s'autoritza la conferència per "motius de seguretat" és només "una excusa". L'eurodiputada assegura que el president del Parlament va haver de "inventar una sortida" davant les pressions dels representants espanyols, italians i francesos del grup popular europeu.

En un tuit posterior, Hautala, especifica que les pressions van venir probablement de les "delegacions espanyoles" del PP, PSOE i Ciutadans, englobats dins el Partit Popular Europeu, Socialdemòcrates i ALDE:

"Sembla que les delegacions d'eurodiputats francesos, italians i espanyols han pressionat políticament Tajani pel que consideren una provocació davant de les eleccions espanyoles. Tajani s'ha hagut d'inventar una excusa, la seguretat. No és gaire transparent." 

"He d'especificar que la pressió política per cancel·lar l'esdeveniment és probablement de les delegacions espanyoles del PPE, S & D i ALDE que, de fet, la van prendre com una provocació".

 



Heidi Hautala és una europarlamentària finlandesa, membre del Grup dels Verds, i ocupa una de les 14 vicepresidències del Parlament Europeu. El president Tajani pertany al grup Forza Italia, membre del Grup Popular Europeu. 

També han criticat Tajani els dos eurodiputats que promovien la conferència de Torra i Puigdemont. Ivo Vajgl i Ralph Packet lamenten la decisió de l'italià de prohibir l'acte i recorden que l'Eurocambra té "l'obligació política i moral de permetre que tothom expressi la seva opinió".

Per als dos eurodiputats, Puigdemont "és un home lliure a tot arreu excepte a Espanya" i avisen que amb el veto de Tajani es posen en risc els "estàndards democràtics" de la cambra europea.

En un sentit tuit, l'eurodiputat flamenc Ralph Packet, un dels més joves de la cambra, diu que va fer tot el possible per portar Puigdemont a l'Eurocambra i afirma que se sent molt "decebut" de la decisio de Tajani que diu que "viola els drets fonamentals"

 

"Vaig fer tot el possible per portar a Puigdemont al Parlament Europeu per parlar sobre la situació a Catalunya. Ara, el president del Parlament decideix que això no pot continuar. Molt decebut d'aquesta Europa. Els drets humans s'han violat al cor de la Unió Europea"

 


L'eurodiputat flamenc del N-VA Mark Demesmaeker ha descrit les pressions dels representants populars, socialistes i de Ciutadans al Parlament Europeu dient que són "histèriques i amenaçants":

"El president Tajani prohibeix aquesta conferència amb els presidents catalans QuimTorra  i Carles Puigdemont al Parlament Europeu després de reaccions histèriques i amenaces dels diputats espanyols. Adéu a la llibertat d'expressió al cor de la "democràcia europea"

 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuCarles PuigdemontQuim TorraPPCsPSOEProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut