El senyal internacional per alertar de violència masclista
El senyal internacional per alertar de violència masclista (3Cat)

Una dona fa el senyal d'auxili per violència masclista en un "live" i en detenen l'agressor

Ha passat a Mèxic i és el gest que es va crear durant la pandèmia per fer front a l'augment de la violència masclista en ple confinament

RedaccióActualitzat

Majo Robles, una dona d'Oaxaca (Mèxic) estava fent un "live" a Facebook ensenyant les noves peces de roba que havien arribat a la seva botiga. De cop, un home entrava a l'espai i ella, nerviosa, feia el senyal internacional de violència masclista i demanava ajuda a qui l'estigués veient.

"Si algú coneix aquest senyal, si us plau, ja sabeu que s'ha de fer... Qui pugui, que m'envïi un missatge privat."

Al cap de poques hores, Robles agraïa el suport des de la comissaria i explicava que estava bé, malgrat que en el mateix "live" havia rebut una agressió per part de l'home, que va ser detingut. 
 

Un gest per fer front a les agressions masclistes durant el confinament

Aquest senyal internacional, ideat per una organització feminista del Canadà, es va crear per fer front a l'augment de la violència masclista durant el confinament per la covid-19. Es va fer viral a TikTok i altres xarxes socials en un moment en què van repuntar les agressions en la intimitat de la llar.

El gest consisteix a posar la mà oberta ensenyant el palmell, doblegar el polze cap a dins i abaixar la resta de dits fins que queda el puny tancat.

Pensat per poder alertar de manera silenciosa familiars o amics, per exemple durant les videotrucades, aquest gest ha servit per detectar violència en nombrosos casos, com el d'una adolescent nord-americana que havia estat segrestada.

A Catalunya també ha tingut ressò després que una dona l'utilitzés en un centre mèdic on havia anat amb l'agressor.
 

Recursos davant la violència masclista 

Aquest senyal és una via per demanar ajuda, però les dones tenen altres recursos per a aquests casos. Hi ha el telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120. És gratuït; no queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d'emergència davant d'una agressió també es pot trucar al 112. També hi ha el WhatsApp 601 00 11 22 per oferir informació i assessorament a les dones que són víctimes de violència masclista.

ARXIVAT A:
Viral Violència masclista
Anar al contingut