Un comboi de vehicles militars russos s'acosta a Kíev (Reuters/Maxar Technologies)

Una columna de tancs de 60 km s'acosta a Kíev, cada cop més encerclada

El sisè dia de guerra, almenys 70 militars ucraïnesos haurien mort en un atac rus després de començar el diàleg entre Rússia i Ucraïna

Actualitzat

Sisè dia d'atacs de Rússia a Ucraïna. Malgrat les negociacions entre delegacions de fa unes hores, imatges d'un satèl·lit nord-americà han mostrat les últimes hores l'avanç d'un llarg comboi militar cap a la capital, Kíev. La cua s'estén fins a gairebé 70 quilòmetres, integrada per desenes i desenes de vehicles, i es trobaria a poc més de vint quilòmetres de la capital.

La columna de vehicles militars, a uns vint quilòmetres de la capital (Reuters/Maxar Technologies)

D'altra banda, més de 70 soldats ucraïnesos haurien mort en un atac d'artilleria russa contra una base militar al nord-est del país, a Okhtirka, entre Kíev i Khàrkiv, segons informen les agències de fonts del govern regional.

Un míssil rus ha impactat al govern regional de Khàrkiv, on hi hauria el govern i l'estat major per coordinar la defensa de la ciutat. L'atac hauria provocat almenys 10 morts i 35 ferits, segons el govern ucraïnès.

Aquest és el moment de l'impacte enregistrat per càmeres de seguretat de la zona, i difoses pel Centre Estratègic de Comunicacions ucraïnès.

Aquestes són les imatges difoses pel canal de Telegram del Servei Estatal de Comunicacions Especials i Protecció de la Informació ucraïnès, SSSCIP -que TV3 ha pogut verificar- de les destrosses a l'interior de l'edifici després de l'impacte.

L'explosió també ha afectat l'Òpera, la Filharmònica i edificis residencials.

L'impacte a l'edifici del govern regional ha causat destrosses a tot el voltant (Reuters/Vyachjeslav Madievskyy)

La ciutat de Kherson, al sud d'Ucraïna, a la costa del mar Negre, està encerclada per les tropes russes, segons fonts locals. Les tropes russes estarien avançant des de l'aeroport per la carretera de Mikolaiv. El Servei Estatal per a Comunicacions i Protecció de la Informació ucraïnès ha informat a Telegram que l'assalt a aquesta població de 300.000 habitants, a tocar de Crimea -sota control de Rússia-, ha començat de matinada.

També al sud, a Mariúpol, a la costa del mar d'Azov, el Servei Estatal per a Comunicacions i Protecció de la Informació assegura que la ciutat està sota control ucraïnès. L'atac aeri ha deixat la ciutat sense electricitat.

 

L'alcalde de Mariúpol, Vadim Boixenko, ha dit en una entrevista a Ukrainian TV que la ciutat portuària està sotmesa a bombardejos constants:

"Tenim edificis residencials que han estat bombardejats durant cinc dies. Ens ataquen amb artilleria, ens bombardegen i ens estan castigant amb les forces aèries. Hi ha estructures civils afectades com escoles i cases. Hi ha molts ferits i morts, incloent-hi dones i nens."

Un edifici de Mariúpol, després d'una de les constants ofensives de l'exèrcit rus (Reuters/Nikolay Ryabchenko)

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, per la seva banda, ha informat que les forces russes són a prop de la central nuclear més gran d'Ucraïna, la de Zaporíjia, ubicada a l'est del país.

D'altra banda, el conseller presidencial ucraïnès, Mikhaïlo Podoliak, assegura que el seu exèrcit ha abatut cinc avions militars russos durant la nit passada.

Aquest dilluns es van intensificar els atacs contra la població civil, tot i que les tropes russes van avançar més lentament que en els primers dies de la invasió.

Arreu del país, ciutadans ucraïnesos es mobilitzen per resistir i es despleguen pels carrers amb l'arsenal que l'exèrcit ha repartit entre els voluntaris que s'han allistat per combatre.

Les principals ciutats del país encara continuen en mans de les forces ucraïneses. La segona ciutat més poblada, Khàrkiv, s'ha convertit en un dels principals objectius de l'exèrcit rus. Després de l'ofensiva del cap de setmana, les tropes russes intenten aconseguir el control de la ciutat per via aèria: aquest dilluns hi ha hagut bombardejos i llançaments de projectils a zones residencials. Segons el Servei d'Informació i Seguretat ucraïnès hi han mort 9 civils, 37 persones han resultat ferides i 87 edificis residencials han estat destruïts.

A Kíev, en el primer dia sense toc de queda, es van tornar a viure explosions de projectils mentre la població feia cua als supermercats oberts per poder comprar aliments.

Al Donbass, resisteix la ciutat portuària de Mariúpol, tocant el mar d'Azov. En canvi, les milícies prorusses han obtingut el control del nord de Lugansk, un territori que fins ara quedava fora de les autoproclamades repúbliques que Rússia va reconèixer la setmana passada.

 

L'endemà de la primera reunió negociadora

És evident, doncs, que la primera reunió entre Ucraïna i Rússia no ha servit per aturar els atacs sobre el terreny.

Només unes hores abans, a Bielorússia, prop de la frontera ucraïnesa, les delegacions de tots dos països no van posar-se d'acord per iniciar un alto el foc, tot i constatar "avenços".

En un missatge aquest dilluns a la nit, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va denunciar que les converses s'havien fet mentre l'ofensiva russa continuava en territori ucraïnès.

"A iniciativa del costat rus, ha tingut lloc la primera ronda de converses entre Ucraïna i Rússia. Aquesta trobada s'ha fet mentre el nostre territori, les nostres ciutats, estaven sent bombardejades. Hem pogut veure la sincronització del bombardeig amb el procés de negociació. Crec que d'aquesta manera poc sofisticada Rússia està intentant pressionar. No perdeu el temps. No acceptem aquestes tàctiques."

Zelenski ha acusat Rússia d'haver llançat 56 atacs amb coets i 113 míssils de creuer a Ucraïna en els últims cinc dies i ha demanat que es prohibeixi el vol de míssils, avions i helicòpters russos.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en el missatge que ha penjat aquest dilluns a la nit a les xarxes socials
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en el missatge que ha penjat aquest dilluns a la nit a les xarxes socials (Reuters)


També en el front diplomàtic, Zelenski va signar la sol·licitud oficial d'ingrés del país a la Unió Europea. Els presidents de vuit estats membres de la UE ja s'han mostrat favorables a aquesta opció i el Parlament Europeu aprovarà aquest dimarts una resolució en aquesta mateixa línia.

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut