Els negociadors d'Ucraïna i Rússia acaben el primer dia de diàleg i ara faran consultes

Els equips negociadors de les dues parts s'han trobat en un punt de la frontera amb Bielorússia i s'emplacen a reunir-se en els propers dies

RedaccióActualitzat

El diàleg entre les dues parts centra la cinquena jornada de la invasió russa d'Ucraïna. En el primer dia de negociacions, les dues delegacions s'han reunit en un punt de la frontera amb Bielorússia, a la regió de Hòmel.

Cap a les cinc de la tarda, la reunió ha acabat i els equips negociadors han tornat als seus països per a consultes, a l'espera d'una segona jornada de converses d'aquí a uns dies. 

Acabada la reunió, Ucraïna ha destacat que s'han aconseguit "certs avenços" en les negociacions, tot i que ha lamentat que la delegació russa "encara té una visió molt esbiaixada dels processos destructius que ha impulsat", segons l'assessor de l'oficina presidencial Mikhaïlo Podoliak.

La delegació russa ha "identificat" alguns punts a partir dels quals es poden "preveure posicions generals", segons ha informat l'agència bielorussa Belta.

Aquest és el moment de la trobada de les dues delegacions:

També el Ministeri d'Exteriors de Bielorússia acaba de publicar una foto de la trobada:

Reuters mostrava la imatge de la delegació ucraïnesa arribant amb helicòpter. El conseller del president d'Ucraïna Mikhailo Podoliak, un dels representants de la delegació negociadora que acompanya el ministre de defensa ucraïnès Oleksii Réznikov, ha estat el primer d'anunciar l'inici de, les negociacions. Després ho ha fet el ministre d'exteriors rus, Serguei Xoigú.

La delegació Ucraïnesa ha arribat en helicòpter (Reuters/Sergei Kholodilin)

La imatge de la taula coincideix amb la que el Ministeri d'Afers Exteriors bielorús havia publicat a Twitter i Facebook.

A l'inici de la reunió el ministre d'afers exteriors bielorrús, Vladimir Makei, s'ha adreçat a les delegacions com a amfitrió de la trobada amb la voluntat de facilitar el diàleg i ha qualificat de "deure sagrat" garantir la seguretat de Putin i Zelenski, un dels punts més difícils que s'ha hagut d'abordar per fer possible la reunió.

Ha fet falta un marge abans de començar la reunió, perquè la logística és complicada i el govern ucraïnès necessitava garantir la seguretat de la delegació ucraïnesa, cosa que els ha fet trigar encara unes hores a arribar al lloc de la trobada.

El president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, s'ha compromès que durant el viatge de la delegació i les negociacions, no s'enlairarà cap dels avions, helicòpters o míssils que hi ha en territori bielorús.

Ningú ha concretat exactament on es fa la trobada. Se situa a la regió de Hòmel, prop de la zona de la central nuclear de Txernòbil.

Aquest diumenge a última hora, el govern del Regne Unit explicava en un comunicat que Volodímir Zelenski havia dit a Boris Johnson que les 24 hores següents serien "crucials per a Ucraïna".

Les converses entre el govern de Putin i el de Zelenski es van pactar al llarg de diumenge: el principal escull era el lloc, que segons Rússia havia de ser a Bielorússia. El president ucraïnès, Volodímir Zelinski, va rebutjar en un primer moment l'oferiment, però, després d'una conversa amb el president bielorús, ho va acceptar. Tot i això, ja ha dit que confia poc en els resultats que en puguin sortir.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut