Zelenski signa la petició demanant l'entrada a la UE (facebook.com/zelenskiy.official)
Zelenski firma la petició demanant l'entrada a la UE (facebook.com/zelenskiy.official)

Ucraïna demana l'entrada immediata a la Unió Europea amb un procediment especial

Els presidents de Bulgària, la República Txeca, Estònia, Letònia, Lituània, Polònia, Eslovàquia i Eslovènia es mostren favorables a accelerar el procés d'incorporació d'Ucraïna a la UE

RedaccióActualitzat

Crida desesperada del president d'Ucraïna. Volodímir Zelenski ha demanat a la Unió Europea que permeti l'adhesió immediata d'Ucraïna a través d'un "procediment especial nou".

"El nostre objectiu és estar amb tots els europeus i, el més important, ser iguals", ha dit, i ha afegit: "Estic convençut que ens ho mereixem." Zelenski ho ha dit en un missatge que ha difós, com és habitual, a través d'un vídeo a les seves xarxes socials.

A la tarda, el president ucraïnès ha firmat la sol·licitud d'adhesió i ha dit que és "un moment històric". En la signatura de la sol·licitud, també hi havia presents el president de la Rada, Ruslan Stefantxuk, i el primer ministre, Denís Xmihal:


Després de la firma, Xmihal ha dit que els ucraïnesos han mostrat "des de fa temps" que són "part inalienable" de la comunitat europea i "ha arribat el moment de segellar-ho en paper".

Segons Zelenski, Ucraïna pressiona fa anys perquè s'obri aquest procés i ho ha deixat clar a la seva Constitució. També ha assegurat que un procediment especial seria "just" i que ho veu "possible".

La proposta ja ha rebut el suport dels presidents de Bulgària, la República Txeca, Estònia, Letònia, Lituània, Polònia, Eslovàquia i Eslovènia, que en un comunicat conjunt defensen que Ucraïna es mereix un enfocament d'"accés immediat" a la UE.


L'Eurocambra, a favor de l'entrada d'Ucraïna

Ara caldrà veure quina resposta hi dona la Unió Europea. El president ucraïnès fa mesos que demana a l'executiu comunitari quan podrà accedir Ucraïna a la UE, però, segons ha dit, sense èxit.

De moment, el Parlament Europeu s'ha mostrat favorable a l'adhesió d'Ucraïna. El ple de l'Eurocambra ha aprovat aquest dimarts una resolució que demana a les institucions comunitàries que treballin per atorgar a Ucraïna l'estatus de país candidat a entrar a la UE.

La resolució s'ha aprovat amb 637 vots a favor, 13 en contra i 26 abstencions. El text també reclama sancions addicionals a Rússia.

Excepte l'extrema dreta d'Identitat i Democràcia, tots els grups del Parlament Europeu han acordat sol·licitar aquestes mesures mitjançant una resolució consensuada que condemna enèrgicament la invasió russa.

Banderes ucraïneses a l'exterior del Parlament Europeu
Banderes ucraïneses a l'exterior del Parlament Europeu (Reuters/Yves Herman)


450 milions en armes per a Ucraïna

Aquest diumenge, la UE sí que va fer un pas històric per ajudar Ucraïna: va aprovar destinar 450 milions d'euros a comprar armes per a Ucraïna i 50 milions més per a l'adquisició de material com ara subministraments mèdics, un gest que Zelenski ha agraït en la seva compareixença.

En el mateix missatge, el president ucraïnès ha demanat als soldats russos que aturin l'ofensiva: "Salveu les vostres vides i marxeu", els ha dit, i ha assegurat que ja n'han mort uns 4.500.

També ha dit que alliberarà presoners perquè puguin lluitar, si volen, contra les tropes russes.

La crida arriba en el cinquè dia d'ofensiva russa sobre Ucraïna i quan està previst que comencin les negociacions entre els dos països a la frontera amb Bielorússia. La delegació ucraïnesa voldria aconseguir un alto el foc immediat i la retirada de les tropes russes. Tot i això, el govern de Volodímir Zelenski ja ha deixat clar que no és gaire optimista.

Els combats continuen arreu del país i les tropes ucraïneses continuen resistint l'intent de l'exèrcit rus d'encerclar Kíev.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
Anar al contingut