Un tanc rus als carrers de Donetsk de matinada

Putin reconeix les repúbliques del Donbass i hi envia l'exèrcit per "mantenir la pau"

El president rus ordena el desplegament de militars russos a les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk per "garantir la pau"

Ferran Vila CabanasActualitzat

S'agreuja la crisi a Ucraïna. El president rus, Vladímir Putin, ha anunciat el reconeixement de la independència de les províncies ucraïneses de Donetsk i Lugansk, i hi ordena el desplegament de l'exèrcit rus amb la missió de "mantenir la pau". Aquesta matinada, Reuters ha difós imatges de camions militars i diversos tancs circulant pels carrers a Donetsk sense distintius però que el govern d'Ucraïna assegura que són russos.

Tot plegat, inflama encara més el conflicte internacional obert. Putin ho ha explicat en un missatge televisat aquest dilluns que situa més a prop el conflicte militar:

"Considero que és necessari, potser s'hauria d'haver fet fa temps, reconèixer la independència de les repúbliques de Donetsk i Lugansk. M'agradaria demanar a l'assemblea federal que hi doni suport i ratifiqui l'acord d'amistat i ajuda mútua amb aquestes repúbliques."

"A aquells que ocupen el poder a Kíev els demanem que aturin les hostilitats de manera immediata. Si no, la responsabilitat per un possible bany de sang caurà sobre les seves consciències."

Putin ha justificat la decisió, entre altres coses, amb la necessitat de defensar els russos d'una eventual entrada d'Ucraïna a l'OTAN. "En el dret internacional hi ha el principi de la seguretat indivisible, que afirma que un país no pot fomentar la seva seguretat a expenses dels altres", ha detallat.

Putin ha comparegut en un missatge televisiu (Kremlin)

El president rus ha estat duríssim amb Ucraïna i occident, que assegura que té com a objectiu impedir l'existència d'una Rússia poderosa. Ho ha dit mentre assenyalava contra els estats que han anunciat sancions:

"Sempre trobaran una excusa per aplicar-nos més sancions. Només volen evitar el nostre desenvolupament, i ho faran només perquè existim. Mai cedirem en la nostra sobirania, interès nacional ni valors."

En un discurs ple de referències històriques, Putin també ha justificat la posició russa pels "vincles de sang" amb Ucraïna:

"Vull recalcar que Ucraïna no és només un país veí, és part inherent de la nostra història, de la nostra cultura. Són els nostres camarades, companys, amics i família. Tenim vincles de sang."

Putin ha dit que Ucraïna "no és un protectorat, és una colònia encapçalada per uns titelles", i ha atribuït la creació de la Ucraïna soviètica i del Donbass a "concessions històriques humiliants" dels bolxevics per mantenir-se al poder. En aquest punt, s'ha referit al comunisme i l'economia de mercat:

"Ucraïna la va crear Vladímir Lenin [...]. Volen eliminar el comunisme? Molt bé, estem disposats a mostrar-los què vol dir eliminar el comunisme d'Ucraïna."

També ha acusat Ucraïna d'haver-los robat i fet xantatge pel gas, i ha dit que els seus dirigents han fomentat la fòbia a Rússia:

"Des d'un primer moment van crear el seu estat renunciant a tot el que ens unia i distorsionant el record històric. No és estrany que hi hagi crescut un nacionalisme radical i russòfob."

"El rus s'aparta de les escoles i de les botigues i les forces de l'ordre eliminen la llibertat d'elecció amb sancions il·legítimes, també contra l'Església ortodoxa russa."

"Han estat copiant models de l'estranger que no tenen res a veure amb la realitat d'Ucraïna sense tenir en compte els interessos veritables dels ucraïnesos", ha dit Putin. "Van portar Ucraïna pràcticament a la guerra civil i el país està dividit" després de l'Euromaidan, ha sentenciat:

"La corrupció ha erosionat el sistema i totes les branques de l'Estat. Els radicals se n'han aprofitat. I es va veure amb les anomenades protestes Euromaidan. Es transferien grans xifres de diners als opositors."

També ha acusat els bancs occidentals i els Estats Units d'ajudar Ucraïna a preparar una arma de destrucció massiva. "Sabem que Ucraïna disposa de tecnologia nuclear i la possibilitat d'utilitzar aquest armament", ha dit per justificar que cal actuar davant d'aquesta amenaça:

"Si Ucraïna disposa d'una arma de destrucció massiva, la situació a la resta del món, per a nosaltres i per a Europa, canvia enormement. Hem de reaccionar davant d'aquesta enorme amenaça."

Putin respon així a la petició d'aquest dilluns mateix dels líders prorussos del Donbass, que volien l'urgent reconeixement de la independència de les seves repúbliques.
 

El decret de reconeixement

El president rus, que s'ha reunit dilluns a la tarda amb el seu Consell de Seguretat Nacional, ha trucat als presidents francès i alemany, Macron i Scholz, per explicar-los el resultat de la trobada. És en aquests contactes que els ha avançat la seva intenció de firmar un decret per reconèixer les autoproclamades repúbliques.

Ucraïna ha convocat el Consell de Seguretat Nacional, i ja ha demanat a primera hora de la tarda una reunió urgent del Consell de Seguretat de l'ONU. Així mateix, Macron ha convocat d'urgència el Consell de Defensa francès, i Itàlia ha demanat als seus ciutadans que abandonin Ucraïna.

La decisió russa representa un salt greu en l'escalada de la crisi a Ucraïna, perquè qüestiona obertament la sobirania del país veí, encara que el Kremlin hagi puntualitzat que el reconeixement de la independència no suposa l'annexió d'aquests territoris a Rússia.

Moviment de vehicles militars, camions i tancs russos, a Donetsk (Reuters/Alexander Ermochenko )

Militars russos per "garantir la pau" a Donetsk i Lugansk

El president rus ha ordenat aquest dilluns a la nit el desplegament de l'exèrcit rus a les dues autoproclamades repúbliques del Donbass per exercir de funcions de pacificació.

Reuters ha difós imatges d'aquesta matinada en la que es poden veure columnes de vehicles militars, camions i tancs, als afores de Donetsk. Els vehicles no porten distintius però que el govern ucraïnès assegura que són russos. Putin havia signat tractats amb els líders d'aquestes regions que donaven a Rússia el dret de construir-hi bases militars.

Segons els documents signats per Putin, els militars "garantiran la pau" en aquests territoris fins que se signin els acords d'amistat i ajuda mútua entre Rússia i les dues autoproclamades repúbliques que ha anunciat Putin en el seu discurs televisat.

Alegria de ciutadans prorussos a la ciutat de Donetsk
Alegria de ciutadans prorussos a la ciutat de Donetsk, després de l'anunci de Putin (Reuters/Alexander Ermochenko)


La Unió Europea adverteix Putin

L'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, ha assegurat que la Unió respondria "amb contundència" a un hipotètic reconeixement de la independència del Donbass per part de Rússia, i ha anunciat sancions.

"Estem disposats a reaccionar amb un front unit i fort, si decideix fer-ho", ha indicat en una roda de premsa al final d'un Consell de Ministres d'Exteriors comunitaris.

Des d'Alemanya, el canceller Olaf Scholz ha assegurat que si Putin reconeix la independència d'aquests territoris estarà "trencant unilateralment" els acords de Minsk.

Per la seva banda, el primer ministre britànic Boris Johnson, coincideix: "Això és clarament una violació del dret internacional. És una violació flagrant de la sobirania i la integritat d'Ucraïna". Johnson ha convocat aquest dimarts el comitè d'emergència per acordar "un important paquet de sancions" contra Rússia.


Cinc morts a la frontera

Enmig d'aquesta situació, l'exèrcit rus diu haver matat cinc persones, que acusa de sabotejadors, a la frontera amb Ucraïna. Al matí, el govern rus ha assegurat que una de les casetes dels guardes fronterers ha estat destruïda per un obús llançat des d'Ucraïna.

Des de divendres passat fins aquest dilluns al matí, segons les autoritats locals russes, ja s'han evacuat més de 61.000 persones, que han fet el recorregut des de les regions ucraïneses de Donetsk i Lugansk cap a la regió russa de Rostov.

 

ARXIVAT A:
RússiaUcraïna
Anar al contingut