Combats pel control de Khàrkiv, la segona ciutat del país, en el quart dia de guerra

Segons el governador de la regió, les tropes ucraïneses tornen a tenir el control de la ciutat però estan patrullant els carrers per fer fora els russos

RedaccióActualitzat

Quart dia de la invasió militar russa en territori ucraïnès. En les últimes hores s'han intensificat els combats, tot just després de la promesa russa de reforçar l'ofensiva. L'exèrcit ucraïnès ha dit que aquest diumenge ha estat un dia difícil per a les seves forces.

L'estat major de les forces armades d'Ucraïna ha dit que les tropes russes "continuen bombardejant en gairebé totes les direccions" i que els membres de les forces de defensa a la base aèria militar de Vasylkiv al sud-oest de Kíev estan resistint als atacs d'artilleria i als atacs russos.

A Khàrkiv, a l'est del país, el Ministeri de l'Interior ucraïnès ha informat que les tropes russes han entrat a la ciutat després d'una intensa nit de bombardejos. Aquestes són les imatges que difon l'agència estatal de comunicació d'Ucraïna:


Ara hi ha combats al carrer per repel·lir l'atac. Segons el governador de la regió, Oleg Synegubov, les tropes ucraïneses tornen a tenir el control de la ciutat, però estan patrullant els carrers per fer fora els russos.

Restes d'un projectil rus a Khàrkiv
Restes d'un projectil rus a Khàrkiv (Reuters/Vyacheslav Madiyevskyy)

Durant la nit, l'artilleria russa ha atacat un edifici d'habitatges de nou plantes i ha matat una dona gran i ha ferit una vintena de persones. La resta de residents de l'edifici han resultat il·lesos perquè estaven refugiats al soterrani. Els bombardejos també han afectat un gasoducte a la zona.

Al sud, el Ministeri de Defensa rus afirma que han avançat 50 quilòmetres a Lugansk i que n'han capturat 12 més a Donetsk.


La situació a Kíev 

A Kíev hi ha una relativa calma tensa i els atacs passen bàsicaments als afores i el centre, només es veuen alguns soldats russos. 

A Vassilkiv, 30 quilòmetres a l'oest de Kíev, l'impacte d'un míssil ha provocat un incendi en un dipòsit de petroli. La ciutat té interès estratègic perquè hi ha un aeroport militar i diverses instal·lacions petrolieres.


Segons les Nacions Unides, almenys 240 civils ja han perdut la vida des de dijous. Entre les víctimes dels combats hi ha un nen de set anys.

Els soldats ucraïnesos controlen la zona de Vassilkiv, on hi ha hagut l'explosió
Els soldats ucraïnesos controlen la zona de Vassilkiv, on hi ha hagut l'explosió(Reuters/Maksim Levin)

 

La resta del país

Aquesta és la radiografia de la invasió russa a Ucraïna:

 

Al nord hi ha dos flancs: el corredor obert des de Bielorússia fins a la capital ucraïnesa, Kíev. Des de la part nord també hi ha altres incursions al llarg de la frontera russa, com el corredor obert fins a Khàrkiv.

Des de l'est, a través de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, les tropes russes volen ampliar els seus dominis a tota la regió del Donbass.

I al sud, s'han llançat atacs marítims des del mar d'Azov cap a la ciutat de Mariúpol. I també des de la península de Crimea, que Rússia es va annexionar el 2014, es fan incursions en territori ucraïnès.


Sancions dels aliats occidentals

El quart dia d'ofensiva russa es desperta després que els aliats occidentals, encapçalats per la Unió Europea i els Estats Units, hagin decidit excloure alguns bancs de Rússia del sistema bancari Swift, bloquejar els actius del Banc Central de Rússia i congelar actius financers a Europa "dels oligarques russos".

Diversos estats de la Unió Europea i els Estats Units han anunciat aquest dissabte l'enviament de més armes, munició i equipament militar a Ucraïna, coincidint amb l'ordre a l'exèrcit rus d'ampliar l'ofensiva "en tots els fronts".

Alemanya s'hi ha sumat; fet que significa un trencament amb la política mantinguda fins ara, de no enviar armes a països en guerra.

Mentrestant, continua l'èxode de ciutadans ucraïnesos cap als països que hi fan frontersa, sobretot cap a Polònia. L'ONU calcula que fins a quatre milions de persones podrien marxar d'Ucraïna les properes setmanes arran de l'atac de Rússia.

I a Rússia, la policia ha detingut més de 3.000 persones en els darrers tres dies a tot el país, en diferents protestes contra la guerra d'Ucraïna.

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut