Una balena embarassada apareix morta a Sardenya amb 22 quilos de plàstic a l'estómac
El catxalot ha aparegut mort a Porto Cervo, Sardenya (SEAME Sardinia)

Una balena embarassada apareix morta a Sardenya amb 22 quilos de plàstic a l'estómac

Juli RodésActualitzat

Una femella de catxalot, de 8 metres de llarg, morta. Això és el que van trobar a l'aigua, a tocar de la platja, els veïns de Cala Romantica, a Porto Cervo, a l'extrem nord-est de Sardenya.

Porto Cervo és un exclusiu enclavament turístic que pertany al municipi d'Arzachena, a la Costa Maragda.

 

El catxalot mort, a l'aigua, a tocar de la platja de Cala Romantica, a Porto Cervo, Sardenya (SEAME Sardinia)

 

Dos dies més tard, la necròpsia que li van practicar a aquest tipus de balena va permetre fer dos descobriments sobre el cetaci:

D'una banda, que la femella estava embarassada, però el fetus que duia a dins, de gairebé 2,5 metres, havia mort feia temps, perquè estava parcialment descompost.

 

A l'estómac del cetaci s'hi han trobat 22 quilos de plàstics (SEAME Sardinia)

 

De l'altra, que a l'estómac hi havia fins a 22 quilos de plàstics diversos, com sacs de detergent per a la rentadora, fragments de tub corrugat, bosses d'escombraries, plats de plàstic, cables, xarxes de pescar i altres objectes que no s'han pogut identificar.

En total, els plàstics ocupaven dues terceres parts de l'estómac del catxalot, un volum que hauria impedit que l'animal pogués assimilar els aliments que ingeria.

 

Les restes trobades dins del catxalot seran estudiades a la Universitat de Pàdua (SEAME Sardinia)

 

Luca Bittau, de l'ONG sarda SEAME, ha explicat a través de Facebook que la Universitat de Pàdua farà un estudi de l'impacte dels plàstics sobre els teixits de l'animal. No serà fins aleshores que es pugui establir la causa de la seva mort

 

El catxalot trobat a Sardenya és una femella de vuit metres de llarg (SEAME Sardinia)

 

Es dona la circumstància que el catxalot ha acabat morint a les aigües de la reserva per a mamífers marins més gran del Mediterrani, el santuari de Pelagos, que s'estén entre Toló, a França, i el límit sud de la Toscana, a Itàlia, passant pel nord de Sardenya.

 

"La guerra al plàstic d'un sol ús ha començat"

El ministre italià de Medi Ambient, Sergio Costa, ha fet una crida als ciutadans, també a través de Facebook, a no fer servir plàstics d'un sol ús. Ha recordat que la directiva de la Unió Europea que en prohibeix l'ús entra en vigor el 2021, i ha afegit:

"Us prometo que Itàlia serà un dels primers països que la posarà en pràctica. La guerra al plàstic d'un sol ús ha començat. I no ens aturarem aquí."


"Una balena morta amb 40 quilos de plàstic"

Aquest catxalot no és el primer cetaci trobat mort i amb quilos de plàstic a l'estómac últimament: fa 15 dies van trobar una balena de 4,7 metres de llarg en una platja de les Filipines, amb 40 quilos de plàstic a l'interior.

ARXIVAT A:
Medi ambientContaminació
Anar al contingut