Una dona treballant
Les dones estan més mal pagades
Madrid

Llum verda al Congrés per acabar amb la bretxa salarial entre homes i dones

Tots els grups, excepte el PP, voten a favor de la tramitació de la llei d'igualtat de salaris

RedaccióActualitzat

Coincidint amb el Dia Europeu per a la Igualtat Salarial entre Homes i Dones, el Congrés dels Diputats ha donat llum verda a una llei que reguli la igualtat de salaris entre homes i dones. Tots els partits, excepte el PP, que s'ha abstingut, han votat a favor d'aquesta mesura que proposa Units Podem. En concret, la proposició ha obtingut 210 vots a favor.

D'aquesta manera, ha començat el tràmit parlamentari que vol acabar amb la bretxa salarial per raons de gènere. Units Podem proposa, per exemple, que les empreses publiquin el salari mitjà per detectar possibles discriminacions cap a les dones. En aquest sentit, la portaveu d'Units Podem, Irene Montero, ha explicat que la desigualtat no està en el salari base sinó en conceptes retributius com a complements o hores extres.

El PP no ha donat suport a la iniciativa perquè la troba poc realista. Segons ha explicat el govern espanyol, la patronal i els sindicats negocien mesures per avançar en la transparència salarial i la igualtat.

La diputada popular Celia Villalobos ha etzibat a Montero que "la societat, per desgràcia, és masclista i vostè està rodejada de masclistes".

La mesura s'aprova l'endemà que es presentés l'informe "Evolució de la bretxa salarial de gènere", elaborat per l'Observatori del Treball i Model Productiu, que conclou que la diferència de sous entre treballadors i treballadores es continua decantant a favor dels homes.

Vídeo relacionat: La bretxa salarial a Catalunya es va reduir al 23,9% el 2015

El fet que la restauració, l'hostaleria o l'atenció domiciliària siguin feines tradicionalment feminitzades i amb sous relativament baixos manté les dones en el que s'anomena "terra enganxós". També perquè són elles les que tenen més contractes temporals i demanen més reduccions de jornada per atendre la família i la casa. Una situació que les situa com les més mal pagades.

L'any 2015, un 10% de les dones cobrava de mitjana menys de 7.000 euros anuals bruts, uns 600 euros al mes. Els seus companys cobraven 11.500 euros l'any.

 

 

Però, a l'altre extrem, les dones també es troben amb el "sostre de vidre": és a dir, amb les dificultats per accedir a càrrecs directius i, per tant, a poder cobrar més. El sou mitjà de les dones més ben pagades era de 37.600 euros anuals, mentre que els homes cobraven fins a 46.650 euros, prop de 4.000 euros al mes.

Anar al contingut