"Un deliri jurídic": crítiques a l'estratègia de García-Castellón que pot boicotejar l'amnistia

Partits i entitats culturals i de drets humans, com Irídia o Òmnium, denuncien que l'ofensiva judicial contra l'independentisme i la llei d''amnistia "desborda tots els límits d'un sistema democràtic"

RedaccióActualitzat

Entitats culturals, jurídiques i de defensa dels drets humans i la majoria de partits catalans han fet front comú, aquest dimarts, davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, contra la investigació per terrorisme oberta contra Carles Puigdemont, Marta Rovira i 10 persones més vinculades a Tsunami Democràtic a l'Audiència Nacional. Una imputació a la qual s'hi ha oposat la Fiscalia.

Consideren que el cas que el jutge García-Castellón ha enviat a l'Audiència Nacional no és terrorisme sinó l'expressió del dret de protesta i denuncien l'intent de criminalitzar l'independentisme per frustrar la investidura de Pedro Sánchez i les negociacions d'una llei d'amnistia.


Què implica la inclusió d'un mort a la causa?

Una llei d'amnistia que estaria amenaçada, justament, per un moviment inesperat fet pel jutge Castellón, que ha inclòs una víctima mortal a la causa: un turista que va patir un infart a l'aeroport del Prat, fa quatre anys, coincidint amb la protesta de Tsunami. Una mort per causes naturals que ni Aena ni l'ambaixada francesa van vincular, en cap moment, amb la protesta.

I, en canvi, ara, quatre anys després, el jutge atribueix als imputats --també a Carles Puigdemont i a Marta Rovira-- la mort d'aquest turista, un home de 62 anys, va patir un atac de cor, va ser atès pel SEM i traslladat a l'hospital amb helicòpter, on va acabar morint.

Pel president d'Òmnium, Xavier Antich, incloure aquest mort en la causa "desborda tots els límits d'un sistema democràtic." I per Anaïs Franquesa, d'Irídia, "pretendre imputar la mort d'una persona que, a més va ser accidental, és un autèntic deliri jurídic que no té cap mena de sentit".

També ho ha denunciat Luca Gervasoni, de l'Institut Novact de No Violència, a qui la deriva de la justícia espanyola recorda règims totalitaris com els de Turquia o el Marroc:

"Aquesta dinàmica d'acusar moviments socials de terrorisme és una dinàmica global, el mateix està passant a Turquia, al Marroc."

 

Podria tombar la llei d'amnistia?

La inclusió d'una víctima mortal a la causa suposa una estratègia judicial que pot boicotejar la Llei d'amnistia. Per una banda, perquè en el redactat de la llei es contemplaria l'amnistia del delicte de terrorisme sempre que no hi hagi morts.

Per altra banda, obre la porta a una futura impugnació de la llei davant dels tribunals europeus tal com recull el jutge en el seu escrit, on invoca una directiva europea que estableix l'obligació de tots els estats membres de lluitar contra el terrorisme.

Per ERC, la reacció del poder judicial espanyol és tan "aberrant" com "previsible" i una mostra de "la ràbia i la impotència d'aquells que a les urnes no poden liderar el país i utilitzen qualsevol eina" per fer-ho, en paraules de Raquel Sans.

També per a la CUP és una mostra "d'un estat demofòbic, amb greus mancances democràtiques" i "amb un poder judicial aliat de la dreta i de l'extrema dreta". Per això, per Carles Riera, "el referèndum i l'autodeterminació són l'única alternativa, l'única solució" possible.

Asens ha denunciat que el poder judicial segueix el guió de PP i Vox (ACN/Francesc Voltas)

Jaume Asens, de Sumar, creu que l'escalada judicial segueix el guió de la dreta i la ultradreta espanyoles per desestabilitzar les negociacions, un guió que, afegeix, "fracassarà".

"L'escalada judicial té un objectiu per nosaltres molt clar: judicialitzar la política, desestabilitzar les negociacions, impedir un acord d'investidura. Segueix un guió que ja coneixem del PP i VOX però és un guió que fracassarà."

A l'acte també hi havia Josep Rius i Antoni Castellà, en representació de Junts, que no han volgut fer declaracions. Justament, des de Brussel·les, tant Junts com el PSOE asseguren que les negociacions per a la investidura de Sánchez no s'aturen, malgrat l'ofensiva judicial o la violència de les protestes que hi va haver aquest dilluns davant de la seu del PSOE a Madrid, amb tres detinguts.

A la protesta d'aquest dimarts davant el TSJC no hi ha assistit l'ANC, que ha denunciat, en un missatge a X que no se l'hagi convidat:


Un imputat demana apartar el jutge García-Castellón de la investigació

Un dels imputats del cas Tsunami a l'Audiència Nacional ha denunciat falta d'imparcialitat del jutge Manuel García-Castellón i demana apartar-lo de la investigació.

La petició la fa l'editor Oriol Soler i es fonamenta en unes declaracions fetes fa un mes per García-Castellón en un acte on feia de ponent.

En aquest acte, el magistrat va expressar que no estava d'acord amb una llei d'amnistia que pogués beneficiar persones encausades pel procés independentista. La petició de fer el jutge fora del cas l'haurà de prendre la sala penal de l'Audiència Nacional. 

 

ARXIVAT A:
JudicialInvestiduraTsunami DemocràticAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut